ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Περίοδος: 6 αιτίες επιδείνωσης των συμπτωμάτων

Περίοδος: 6 αιτίες επιδείνωσης των συμπτωμάτων

Ο ήπιος πόνος κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως αποτελεί συχνό φαινόμενο για τις περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Κάποιες γυναίκες όμως, βιώνουν επώδυνα την περίοδό τους. Στους λόγους που συμβαίνει αυτό περιλαμβάνονται οι εξής:

Στρες

Η μείωση του στρες μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της περιόδου. Αν και δεν είναι πάντα δυνατό να εξαλείψετε τους στρεσογόνους παράγοντες από τη ζωή σας, η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή ο διαλογισμός θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα όλα όσα σας αγχώνουν.

Προβλήματα υγείας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξαιρετικά επώδυνη περίοδος μπορεί να είναι ένδειξη ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως η αδενομύωση ή η ενδομητρίωση. Αν και οι δύο καταστάσεις είναι χρόνιες, ορισμένα φάρμακα και θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν όσες γυναίκες υποφέρουν εξαιτίας τους.

Καφεΐνη

Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία ενδέχεται να επιδεινώσουν τόσο τα συμπτώματα της περιόδου όσο και τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται συνήθως μία ή δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της περιόδου.

Διατροφή

Η διατροφή επηρεάζει την ένταση των συμπτωμάτων της περιόδου. Μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Ξεκινήστε περιορίζοντας το αλάτι που προκαλεί φούσκωμα και κατακράτηση υγρών.

Αλκοόλ

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μαγνησίου και να αυξήσει την παραγωγή προσταγλανδινών, που ευθύνονται για τις κράμπες. Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, η λήψη ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου την ημέρα που περιμένετε να ξεκινήσει η περίοδός σας, μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων.

Ινομυώματα

Εάν τα ινομυώματα, οι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στη μήτρα, βρίσκονται στα τοιχώματα της μήτρας, μπορεί να αισθάνεστε ακόμα πιο έντονο πόνο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Συζητήστε με τον γιατρό σας τις θεραπευτικές επιλογές που θα μειώσουν τα συμπτώματα.

Πηγή: businessinsider.com

Διαβάστε επίσης:

Συμπτώματα περιόδου: 8 λόγοι που είναι πιο ελαφριά απ’ ότι συνήθως

Συμπτώματα περιόδου χωρίς περίοδο: Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Περίοδος: 8 λόγοι που διαρκεί περισσότερο από το φυσιολογικό

BEST OF NETWORK