ΥΓΕΙΑ

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Με πόσα αυγά θα προστατέψετε την όρασή σας

Η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, της πιο κοινής αιτίας τύφλωσης των ανθρώπων άνω των 50 ετών.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Με πόσα αυγά θα προστατέψετε την όρασή σας

Αυστραλοί ερευνητές παρακολούθησαν 3.654 άτομα, τα οποία στην έναρξη της 15ετούς μελέτης ήταν 49 ετών και πάνω. Οι 2.034 είχαν πλήρη πληροφόρηση σχετικά με την κατανάλωση αυγών και τα συμπτώματα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προσδιορίστηκε από απεικονίσεις του αμφιβληστροειδούς.

Η κατανάλωση αυγών αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου.

Η συνολική πρόσληψη αυγών υπολογίστηκε μέσω της αθροιστικής πρόσληψης σε όλες τις μορφές, π.χ. βραστά, ποσέ, τηγανητά, ομελέτα.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες στις εξής κατηγορίες: ≤1 αυγό / εβδομάδα, 2-4 αυγά / εβδομάδα, 5-6 αυγά / εβδομάδα και ≥1 αυγό / ημέρα.

Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 2-4 αυγά την εβδομάδα είχαν 62% μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μετά από 15 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν λιγότερο από ένα αυγό την εβδομάδα (ομάδα αναφοράς).

Σε όσους είχε αρχίσει η εκφύλιση κατά τη διάρκεια ή πριν την περίοδο παρακολούθησης, η κατανάλωση 2-4 και 5-6 αυγών / εβδομάδα συσχετίστηκε με 54% και 65% μειωμένο κίνδυνο, αντίστοιχα, τελικού σταδίου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα αυγά είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, καροτενοειδών που μπορούν να τροποποιήσουν την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια καθημερινά (video)

Καρδιαγγειακά & πρόωρος θάνατος: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μισό αυγό την ημέρα

Ωμά v/s μαγειρεμένα αυγά: Θρεπτικά συστατικά και ασφαλής κατανάλωση