ΥΓΕΙΑ

Ρύζι κατά της παχυσαρκίας: Σε ποια ποσότητα & πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνεται

Το ρύζι μπορεί να είναι το «κλειδί» που θα βάλει τέλος στη μάχη κατά της παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο.

Ρύζι κατά της παχυσαρκίας: Σε ποια ποσότητα & πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνεται

Νέα έρευνα που ανέλυσε στοιχεία για περισσότερες από 130 χώρες δείχνει ότι η προσθήκη περισσότερου ρυζιού στην καθημερινή διατροφή, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου οι άνθρωποι να γίνουν υπέρβαροι.

Οι εμπειρογνώμονες υγείας έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι σήμερα το 39,8% των ανθρώπων στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι. Στην Ιαπωνία, το ποσοστό αφορά μόλις το 4,3% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο Κιότο της Ιαπωνίας να μελετήσουν τους παράγοντες που συντελούν σε υγιές ή μέσο βάρος. Αρχικά αναγνώρισαν ότι η Ιαπωνία, καθώς και άλλες χώρες με χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας, θεωρούν το ρύζι βασικό φαγητό.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι χαμηλά στις χώρες που καταναλώνουν ρύζι ως βασική τροφή. Ως εκ τούτου, η ιαπωνική και ασιατικού τύπου διατροφή με βάση το ρύζι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 136 χώρες και διαπίστωσαν ότι σε όσες από αυτές οι άνθρωποι καταναλώνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 150 γραμμάρια ρυζιού την ημέρα, είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδημία παχυσαρκίας, όπως ο αριθμός των θερμίδων που παίρνει κανείς, τα ποσοστά καπνίσματος και τα χρήματα που δαπανώνται για την υγειονομική περίθαλψη.

Οι ερευνητές του Doshisha University αναφέρουν ότι εάν οι άνθρωποι αυξήσουν την καθημερινή κατανάλωση ρυζιού κατά μόλις 50 γραμμάρια, το ¼ ενός φλιτζανιού, ο παγκόσμιος κίνδυνος παχυσαρκίας μπορεί να μειωθεί κατά 1%.

Εκτιμούν ότι το ρύζι πιθανώς επιβραδύνει την πρόσληψη βάρους λόγω των φυτικών ινών, των θρεπτικών συστατικών και των ενώσεων που περιέχει, που προκαλούν κορεσμό.

Έχει επίσης χαμηλό επίπεδο μεταγευματικής γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που εμποδίζει την έκκριση ινσουλίνης.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Γλασκόβη.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Ρύζι μπασμάτι: Γιατί υπερέχει του κοινού λευκού (βίντεο)

Λευκό vs καστανό ρύζι: Ποιες οι διαφορές στη διατροφική τους αξία

Πώς να μαγειρέψετε το ρύζι για να έχει τις μισές θερμίδες