ΥΓΕΙΑ

Άγχος: Μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους;

Είναι γνωστό ότι το άγχος επιβαρύνει τη σωματική και ψυχολογική υγεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες, προβλήματα του πεπτικού και άλλες παρενέργειες.

Άγχος: Μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους;

Όταν δεν αντιμετωπίζεται παραγωγικά, μπορεί επίσης να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism παρουσίασε νέα ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από το θέμα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Herbert Herzog, υπεύθυνο του Τμήματος Διατροφικών Διαταραχών στο Garvan Institute of Medical Research, εξέτασε κατά πόσο το άγχος μπορεί να επηρεάσει το βάρος σε ποντίκια που ακολουθούσαν μία διατροφή με πολλές θερμίδες. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που βρίσκονταν σε κατάσταση στρες, έπαιρναν περισσότερο βάρος από εκείνα που βρίσκονταν σε κατάσταση ηρεμίας, αν και ακολουθούσαν την ίδια διατροφή.

Οι ερευνητές αναζήτησαν την αιτία και ανακάλυψαν ότι ένα μόριο που ονομάζεται NPY οδήγησε στην κατανάλωση τροφής λόγω άγχους. Όταν σταμάτησε η παραγωγή του, το βάρος μειώθηκε. Αν και δεν μπορούμε να καταστείλουμε την παραγωγή του NPY, ίσως μπορέσουμε να περιορίσουμε την παραγωγή του, μειώνοντας το στρες και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όπως αποδείχθηκε, η παραγωγή ΝΡΥ μπορεί να συνδέεται με τα επίπεδα ινσουλίνης, καθώς τα ποντίκια που έτρωγαν όταν ήταν σε κατάσταση στρες εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης αύξησαν με τη σειρά τους τα επίπεδα του ΝΡΥ, τα οποία προκάλεσαν αύξηση του σωματικού βάρους.

«Τα ευρήματά μας αποκάλυψαν έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο η ηλικία, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που προκαλούνται από το άγχος και μία δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας προάγουν όλο και περισσότερο την κατανάλωση φαγητού», εξηγεί ο καθηγητής Herzog.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Πρόσληψη βάρους: Πώς επηρεάζεται από το άγχος του συντρόφου