ΥΓΕΙΑ

SLEEP: Γιατί τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται το μεσημέρι

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sleep», επισημαίνει ότι τα παιδιά, που κοιμούνται από μισή έως μία ώρα το μεσημέρι, τρείς φορές την εβδομάδα, εμφανίζουν καλύτερη διάθεση, έχουν καλύτερη συμπεριφορά και αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο.

SLEEP: Γιατί τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται το μεσημέρι

Η επιστημονική έρευνα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων, η οποία διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια της Πενσιλβάνια και της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, επισημαίνει πως τα παιδιά της έκτης δημοτικού που κοιμούνται μέσα στην ημέρα βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο κατά 7,6%.

Ο ερευνητής Άντριαν Ρέιν, νευροεγκληματολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τόνισε πως «τα παιδιά τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού, δέκα έως δώδεκα ετών, που παίρνουν έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα, παρουσιάζουν βελτιωμένη διάθεση, καλύτερο αυτοέλεγχο, έχουν περισσότερο θάρρος, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς».

Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν επικεντρωθεί κυρίως στην ανεπάρκεια του ύπνου που πλέον προσεγγίζει το 20% των παιδιών στην προσχολική ηλικία.

Στις ΗΠΑ ο μεσημεριανός ύπνος παραλείπεται εντελώς από τα παιδιά, σε αντίθεση με την Κίνα όπου αυτή η συνήθεια διατηρείται και αποτελεί μέρος του καθημερινού προγράμματος των παιδιών.

Οι ερευνητές της μελέτης συνέλεξαν πληροφορίες από την κινεζική μελέτη China Jintan Cohort Study, που ξεκίνησε το 2004 τη συλλογή πληροφοριών από την παιδική έως την εφηβική ηλικία.

Από 2.928 παιδιά τετάρτης έως έκτης δημοτικού, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους, καθώς και για τις επιδόσεις τους όταν έφτασαν στην έκτη δημοτικού.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων, έλαβαν υπόψιν του ψυχολογικές μετρήσεις (θάρρος, ευτυχία) και φυσικές μετρήσεις (δείκτης μάζας σώματος, επίπεδα γλυκόζης). Επιπλέον, ζήτησαν από τους δασκάλους να παρέχουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά και την επίδοση κάθε μαθητή και μελέτησαν δημογραφικά στοιχεία (π.χ. φύλο, εκπαίδευση γονέων, περιοχή σχολείου κ.λπ.).

Η Σάρα Μέντνικ, ερευνήτρια ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, επισήμανε ότι αν και πολλές εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη μελέτη πεδίου σχετικά με τη θετική επίδραση του ύπνου μέσα στην ημέρα για τα παιδιά.

«Εφόσον τα αποτελέσματα είναι τόσο θετικά, καλό είναι να αυξηθεί η ανάπαυση εντός της ημέρας. Εκτός του ότι δεν κοστίζει τίποτα, κρατά και τα παιδιά μακριά από τις οθόνες, που έχουν αμφιλεγόμενο αντίκτυπο σε αυτά», ανέφερε η Τζάνγκον Λιου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Λίγος ύπνος και ...αφράτοι γονείς οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία

Το σχολείο πρέπει να ξεκινά μετά τις 8.30, υποστηρίζουν οι ειδικοί