ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Βουτυρόγαλα: Τι είναι και πώς ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Βουτυρόγαλα: Τι είναι και πώς ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Το βουτυρόγαλα (buttermilk) είναι οξινισμένο αποβουτυρωμένο γάλα, δηλαδή το υγρό που μένει όταν αφαιρέσουμε από το γάλα το βούτυρο.

Η οξίνιση του γάλακτος γίνεται με την προσθήκη οξυπαραγωγικών μικροοργανισμών, οι οποίοι κατεβάζουν το pΗ του γάλακτος με αποτέλεσμα την πήξη του.

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιακής υγείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Gut, το βουτυρόγαλα και άλλα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, περιέχουν μόρια που μειώνουν την παραγωγή χοληστερόλης και άλλων επικίνδυνων λιπιδίων στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Ερευνητές από τη Γαλλία διερεύνησαν πώς τα λιπίδια, οι οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών, των ελαίων και των ορμονών που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους ανθρώπους. Επικεντρώθηκαν στα πολικά λιπίδια, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο έντερο πειραματόζωων.

«Αν και τα πολικά λιπίδια υπάρχουν στα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βουτυρόγαλα περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Marie-Caroline Michalski από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Γαλλίας.

Η Michalski και οι συνεργάτες της μελέτησαν 58 υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για να διερευνήσουν πώς μπορούν αυτά τα λιπίδια να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να προσθέσουν στην καθημερινή τους διατροφή κρεμώδες τυρί, το οποίο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολικά λιπίδια.

Κάθε συμμετέχουσα κατανάλωσε κρεμώδες τυρί για ένα μήνα. Μετά από ανάλυση της κατάστασης της υγείας τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν σημαντικά χαμηλότερη κακή χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Η Michalski είπε ότι η καθημερινή πρόσληψη 5 γραμμαρίων πολικών λιπιδίων γάλακτος, βοήθησε στη μείωση της κακής χοληστερόλης κατά 8,7%. Η ομάδα της ελπίζει ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στη χάραξη νέων στρατηγικών διατροφής για τη μείωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου στους ανθρώπους.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση βουτυρογάλακτος για μεγαλύτερες περιόδους μπορεί επίσης να συμβάλει στη διατήρηση ενός καλού λιπιδαιμικού προφίλ στο αίμα, σε χώρες όπου παραδοσιακά καταναλώνεται βουτυρόγαλα, κάτι που θα ήταν σημαντικό να επαληθευτεί», πρόσθεσε.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Κεφίρ: Γιατί είναι αξεπέραστης θρεπτικής αξίας τροφή (video)

Ανεβασμένη πίεση; Το προβιοτικό που θα σας βοηθήσει να τη ρίξετε!

Οι χειρότερες τροφές για τη χοληστερόλη σας (pics)

 

BEST OF NETWORK

Οριστικό: Νέα παράταση του lockdown ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Τι θα πει στο διάγγελμά του

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Τι ισχύει για τα έγγραφα μετά την παράταση του lockdown

Ντιέγκο Μαραντόνα: Αυτό σκότωσε τον «Θεό» - Ζήτησε να μην πάει φυλακή ο γιατρός του

Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Τραμπ! Πόλεμος Τσαβούσογλου - Πομπέο στο ΝΑΤΟ για την Ελλάδα

Συγκλονίζει εθελοντής του εμβολίου των Pfizer και Biontech

Κρούσματα σήμερα: Νέα εκτόξευση - «Πνίγονται» ξανά με 538 η Θεσσαλονίκη και 413 η Αττική

Πόσα χρήματα ζητά ως αποζημίωση ο Γιάννης Λαγός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μετά τη Μέρκελ και ο Τραμπ! Νέο «ράπισμα» σε Ερντογάν - Στην απομόνωση ο Σουλτάνος

Αυτός είναι ο ευρωβουλευτής που συνελήφθη σε σεξουαλικό κορονοπάρτι

Eπίδομα θέρμανσης 2020: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Καιρός Χριστούγεννα: Η εκτίμηση του Αρναούτογλου για κρύο και χιόνια...

Αποκάλυψη τώρα: Αυτός είναι ο Αντώνης του «Αντώνη αγάπη μου, έλα πάρε με από 'δω»