ΥΓΕΙΑ

Είστε πρωινός ή βραδινός τύπος; Δείτε εάν κινδυνεύετε από καρκίνο του μαστού

Οι προτιμήσεις των γυναικών στον ύπνο σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αναφέρει μια νέα έρευνα βρετανών επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «BMJ».

Είστε πρωινός ή βραδινός τύπος; Δείτε εάν κινδυνεύετε από καρκίνο του μαστού

Συγκεκριμένα, όσες γυναίκες ξυπνούν νωρίς το πρωί κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο του μαστού σε σχέση με όσες έχουν την συνήθεια να ξενυχτούν.

Σύμφωνα με την έρευνα, η έκθεση στις πρωινές ακτίνες του ήλιου εξισορροπεί την μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου και ειδικά του καρκίνου του στήθους.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με επικεφαλής την καθηγήτρια Καρολίν Ρέλτον, ανέλυσαν αν ο χρονότυπος του ύπνου, είναι παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν «γενετικά χαρακτηριστικά» που είναι «άρρηκτα συνδεδεμένα» με την αυπνία, την διάρκεια του ύπνου αλλά και τις προτιμήσεις που έχουν σε σχέση με τον ύπνο, εάν δηλαδή ήταν πρωινοί ή βραδινοί τύποι.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα γενετικά γνωρίσματα 180.216 γυναικών, οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα της «UK Biobank» και 228.951 γυναικών που νοσούσαν από καρκίνο.

Όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις συνήθειες που είχαν γύρω από τον ύπνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που ξυπνούσαν πολύ πρωινές ώρες είχαν λιγότερες πιθανότητες (1 στις 100 γυναίκες) να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με όσες ξενυχτούσαν (2 στις 100 γυναίκες).

ypnos

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο χρονότυπος, η ώρα δηλαδή κατά την οποία το σώμα λειτουργεί καλύτερα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Η διαφορά ωστόσο μεταξύ των δύο αποτελεσμάτων είναι πολύ μικρή για να χαρακτηρισθεί επίσημα ως παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού, εν αντιθέσει με το αλκοόλ και την παχυσαρκία.

Ο Δρ. Τζον Ο’Νιλ, επικεφαλής της έρευνας στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου, δήλωσε: «Η διαφορά είναι πολύ μικρή για να οδηγήσει μια γυναίκα να αλλάξει τις συνήθειες ύπνου. Τα ευρήματα δείχνουν απλή συσχέτιση και δεν αποδεικνύουν ότι η ώρα που πέφτει για ύπνο ή ξυπνάει μια γυναίκα, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού».

Σε αυτό συμφωνεί και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Δρ. Κρις Μπουν, ο οποίος τονίζει ότι δεν αποδεικνύεται ότι η ώρα του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

«Είναι επικίνδυνο να υποδείξουμε στις γυναίκες, ακόμη και ακούσια, ότι αν αλλάξουν τις συνήθειες ύπνου θα έχουν αυξημένες ή όχι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού».

Παρά τις κριτικές, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να επηρεάσουν τις συνήθειες ύπνου του γενικού πληθυσμού και να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας γενικότερα.

Πηγή:Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού & αϋπνίες: Η άσκηση που μετριάζει τα συμπτώματα

Οι 3 συνήθειες στον ύπνο που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Γονιδιακός έλεγχος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού