ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Παχυσαρκία: Για ποιους τύπους καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο

Παχυσαρκία: Για ποιους τύπους καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο

Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο εξαιτίας του βάρους τους με τους παχύσαρκους να ξεπερνούν αριθμητικά τους καπνιστές σε αναλογία δύο προς έναν.

Η οργάνωση Cancer Research UK αναφέρει ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του νεφρού, των ωοθηκών και του ήπατος πιθανό είναι να προκαλούνται από παραπανίσια κιλά και όχι από κάπνισμα, ενώ επισημαίνει ότι 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία .

Η οργάνωση κατηγορείται ωστόσο, ότι η νέα της εκστρατεία χλευάζει τους παχύσαρκους.

Οι αφίσες της οργάνωσης στόχο έχουν να δείξουν την σχέση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο, με τους επικριτές της ωστόσο να έχουν άλλη άποψη.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επικρίσεις γι αυτό. Τον Φεβρουάριο η Δανέζα κωμικός και ακτιβίστρια Σόφι Χάγκεν κατέφυγε στο Twitter για να επικρίνει την εκστρατεία.

Η Cancer Research UK λέει ότι στόχος της δεν είναι να κατηγορήσει όσους είναι παχύσαρκοι ούτε υπαινίσσεται ότι το κάπνισμα και η παχυσαρκία συγκρίνονται ως προς το μέγεθος του κινδύνου για καρκίνο. Και τα δύο αυξάνουν τον κίνδυνο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το κάπνισμα παραμένει η πρώτη αιτία πρόκλησης καρκίνου που μπορεί να αποφευχθεί. Η παχυσαρκία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την οργάνωση. Όμως ενώ τα ποσοστά των καπνιστών μειώνονται, τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται και αυτό είναι ανησυχητικό, συμφωνούν οι ειδικοί του τομέα υγείας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι. Στη χώρα υπάρχουν περίπου: 13,4 εκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες που δεν καπνίζουν, 6,3 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές που δεν είναι παχύσαρκοι και 1,5 εκατομμύριο παχύσαρκοι ενήλικες καπνιστές.

Ενώ η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στον καρκίνο είναι καλά τεκμηριωμένη, οι βιολογικοί μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από το φαινόμενο δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.

Τα λιποκύτταρα προκαλούν την υπερέκκριση ορμονών και αυξητικών παραγόντων που δίνουν το μήνυμα στα κύτταρα να διασπώνται πιο συχνά. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την πιθανότητα δημιουργίας καρκινικών κυττάρων. Η σωματική δραστηριότητα πιθανόν να παίζει επίσης κάποιο ρόλο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος δεν σημαίνει ότι θα νοσήσει με βεβαιότητα από καρκίνο, αλλά αυξάνεται ο κίνδυνος, ο οποίος είναι μεγαλύτερος όσο περισσότερο βάρος προσθέτει κάποιος και για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμένει υπέρβαρος.

karkinoi

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, οι 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία είναι οι εξής:

- καρκίνος του μαστού (για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση),

- του παχέος εντέρου

- του παγκρέατος

- του οισοφάγου

- του ήπατος

- του νεφρού

- του στομάχου

- της κύστεως

- της μήτρας

- των ωοθηκών

- του θυρεοειδούς

- πολλαπλό μυέλωμα (νεοπλασματική νόσος του λεμφοειδούς συστήματος)

- μηνιγγίωμα (καρκίνος του εγκεφάλου)

Η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στον καρκίνο ισχύει μόνο για τους ενήλικες παρότι και τα παιδιά πρέπει να έχουν υγιές βάρος.

Κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την οργάνωση, το επιπλέον βάρος προκαλεί περίπου:

- 1.900 περισσότερα κρούσματα καρκίνου του εντέρου σε σχέση με το κάπνισμα

- 1.400 περισσότερα κρούσματα καρκίνου του νεφρού

- 460 περισσότερα κρούσματα καρκίνου των ωοθηκών

- 180 περισσότερα κρούσματα καρκίνου του ήπατος

Η καθηγήτρια Λίντα Μπολντ του Cancer Research UK δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα. Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για τον περιορισμό των διαφημίσεων τροφίμων και αναψυκτικών, σύμφωνα με τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Γιαούρτι εναντίον καρκίνου παχέως εντέρου: Πόσο συχνά πρέπει να το τρώτε

Είστε πρωινός ή βραδινός τύπος; Δείτε εάν κινδυνεύετε από καρκίνο του μαστού