ΥΓΕΙΑ

Ακμή στο πιγούνι: Αίτια και αντιμετώπιση

Η ακμή δεν επηρεάζει μόνο τους εφήβους, καθώς περίπου το 80% των νέων ηλικίας μεταξύ 11 και 30 ετών υποφέρουν από το συγκεκριμένο δερματικό πρόβλημα.

Ακμή στο πιγούνι: Αίτια και αντιμετώπιση

Υπάρχουν ακόμη και ορισμένοι άνθρωποι, που στα 40 ή στα 50 εμφανίζουν σπυράκια. Μάλιστα, η ακμή στο πιγούνι εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες.

Σύμφωνα με την Ντόρις Ντέι, πιστοποιημένη δερματολόγο που ειδικεύεται στο λέιζερ, την αισθητική και τη χειρουργική δερματολογία, τα σπυράκια στο πιγούνι οφείλονται συνήθως στις ορμόνες. «Μερικές φορές εμφανίζονται σε γυναίκες που σταμάτησαν να παίρνουν αντισυλληπτικά, ή αναπτύσσονται μετά από τα εφηβικά χρόνια ως ενήλικη μορφή ακμής».

Η Δρ. Ντέι, η οποία ειδικεύεται στον τομέα της καλλυντικής δερματολογίας, συνιστά να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να γνωρίσετε καλύτερα τον τύπο του δέρματός σας και να δείτε πώς αντιδρά. «Μία ποικιλία θεραπειών μπορεί να λειτουργήσει, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αντισυλληπτικών, της αλδακτόνης και των τοπικών φαρμάκων όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, τα τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά και τα ρετινοειδή», αναφέρει. Η συνάντηση με έναν ειδικό σας εξασφαλίζει ότι παίρνετε τα κατάλληλα φάρμακα για το δέρμα σας. Σε αντίθετη περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να οδηγεί σε περαιτέρω ερεθισμό της επιδερμίδας σας.

Υπάρχουν πολλές έρευνες για την ακμή, οι οποίες εξετάζουν πιθανές επιδράσεις από τα τρόφιμα, ορμονικές ανισορροπίες, διαφορετικά είδη βακτηρίων, καθώς και θεραπείες που βοηθούν στην αποφυγή των φλεγμονών, σύμφωνα με τη Δρ. Ντέι. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η ακμή αποτελεί επίμονο πρόβλημα για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά οι γυναίκες υποφέρουν συχνότερα, λόγω ορμονικών ανισορροπιών. Η διατροφή μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3 ιχθυέλαια μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας του δέρματος και στη μείωση της ακμής, ενώ τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, τα πατατάκια και τα δημητριακά μπορούν να απορρυθμίσουν τις ορμόνες και να οδηγήσουν σε περισσότερα σπυράκια.

Μία ακόμη πιθανή λύση στο πρόβλημα είναι τα προβιοτικά, σύμφωνα με την Γουίτνει Μπόυ, κορυφαία δερματολόγο της Νέας Υόρκης και εξειδικευμένη στο λέιζερ τελευταίας τεχνολογίας και τη διατροφική δερματολογία.

Παρόμοια με τον τρόπο που τα αντιβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν την ακμή, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Πηγή: Reader’s Digest

Διαβάστε επίσης:

Επτά δερματικές παθήσεις που «μιμούνται» την ακμή (εικόνες)

Τα 12 σημάδια που δείχνουν ορμονική διαταραχή (εικόνες)

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις Εθνικές Εκλογές 2019