ΥΓΕΙΑ

Διατροφή εγκύου: Γιατί πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι σημαντική για να παραμένει κανείς υγιής και σωματικά δραστήριος. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείται από τις γυναίκες που περιμένουν παιδί.

Διατροφή εγκύου: Γιατί πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τις φυτικές ίνες με τρόπο που ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Το μικροβίωμα του εντέρου και η διατροφή της μητέρας αποτελούν βασικούς παράγοντες για μια ομαλή εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τον βασικό συγγραφέα της μελέτης και καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ Ralph Nanan.

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες προάγουν την καλύτερη υγεία των γυναικών και των παιδιών, μέσω της διατήρησης του οξικού οξέος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οξικού οξέος, τα οποία προέρχονται από τη ζύμωση των ινών στο έντερο, συμβάλλουν στην προεκλαμψία, μια κοινή αλλά σοβαρή πάθηση που συνδέεται με την εγκυμοσύνη.

Η προεκλαμψία προκαλεί στη μητέρα υψηλή αρτηριακή πίεση, πρωτεϊνουρία και σοβαρό οίδημα. Η πάθηση βλάπτει επίσης την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού των εμβρύων, γεγονός που αυξάνει το κίνδυνο αλλεργιών και αυτοάνοσων παθήσεων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κατάσταση επηρεάζει κυρίως την ανάπτυξη του θύμου αδένα των μωρών, ο οποίος παίζει βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό τους.

Στο θύμο ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα (Τ-κύτταρα), τα οποία είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα , προλαμβάνουν αλλεργίες και αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα κύτταρα ήταν χαμηλά σε μωρά που επηρεάστηκαν από την προεκλαμψία ακόμη και τέσσερα χρόνια μετά τον τοκετό.

Ωστόσο, μικρές αλλαγές στη διατροφή της μητέρας, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της πάθησης.

Η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή περισσότερων οξικών ενώσεων που στη συνέχεια υποστηρίζουν την ανάπτυξη του θύμου αδένα και των Τ-λεμφοκυττάρων στα μωρά.

Σε εργαστηριακά πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν την επίδραση των φυτικών ινών μέσω της προώθησης συγκεκριμένων μεταβολικών προϊόντων των βακτηρίων του εντέρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσέγγιση συνέβαλε στη διατήρηση υγιούς εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή στην εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση παθήσεων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Η μελέτη έρχεται εν μέσω των αυξανόμενων ποσοστών αλλεργιών και αυτοάνοσων παθήσεων στις Η.Π.Α λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία στερούνται φυτικών ινών.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή με φυτικές ίνες στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη για το έμβρυο

Φυτικές ίνες: Πόσες πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά, ποιες οι καλύτερες πηγές

Διατροφή και πρόωρος θάνατος: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε σύμφωνα με νέα έρευνα