ΥΓΕΙΑ

Πρόωρος θάνατος: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης μικραίουν το προσδόκιμο ζωής και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, επισημαίνει πρόσφατη έρευνα Νορβηγών επιστημόνων.

Πρόωρος θάνατος: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο

Στην έρευνα συμμετείχαν Νορβηγοί εθελοντές άνω των 20 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες με βάση το πόσο σωματικά δραστήριοι ήταν - πολύ, λίγο, καθόλου - και τέθηκαν υπό παρακολούθηση σε δύο περιόδους. Από το 1984 έως το 1986 και από το 2006 μέχρι το 2008.

Όσοι από αυτούς δεν ήταν καθόλου σωματικά δραστήριοι και στις δύο περιόδους παρακολούθησης της έρευνας, είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου και 2,7 πιθανότητες θανάτου εξαιτίας προβλημάτων με την καρδιά, συγκριτικά με εκείνους που ήταν σωματικά δραστήριοι και αθλούνταν σε τακτική βάση.

«Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιαγγειακών παθήσεων και χρόνιου πόνου, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να την βάλουμε στη ζωή μας», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Trine Moholdt, τονίζοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε. «Ακόμα και η παραμικρή άσκηση κάνει την διαφορά και βελτιώνει την υγεία».

lazy

Η αμερικανική κυβερνητική οδηγία ορίζει ότι οι ενήλικες πρέπει να ακολουθούν άσκηση μέτριας έντασης για 150 λεπτά την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης έντασης (πχ αερόβια άσκηση) την εβδομάδα.

Η Moholdt διευκρινίζει ωστόσο, ότι «ακόμα και η κάτω του προβλεπόμενου ορίου δραστηριότητα είναι σημαντική και ωφελεί την υγεία. Η σωματική ευεξία είναι περισσότερο σημαντική από τη διάρκεια της άσκησης», τονίζοντας ότι ο απλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να κάνουμε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, ώστε να γίνει η άσκηση τρόπος ζωής. «Μπορείτε να περπατήσετε ως το σουπερ μάρκετ ή το κρεοπωλείο ή να πάρετε τις σκάλες αντι για το ασανσέρ και θα δείτε μεγάλη διαφορά στην αντοχή σας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Καθιστική ζωή: Οι επιπτώσεις στην υγεία (video)

Στάση σώματος: Μικρές αλλαγές για να τη βελτιώσετε

Καθιστική ζωή: Ποιο είδος αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων