ΥΓΕΙΑ

Πώς η ψυχολογία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ στα παιδιά

Η βεβαρυμμένη ψυχολογία της μητέρας, που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα) και επιθετικότητας στα παιδιά, επισημαίνει νέα έρευνα.

Πώς η ψυχολογία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ στα παιδιά

Ενδιαφέρον μάλιστα προκαλεί και η διαπίστωση ότι, εάν ο πατέρας υποφέρει από κατάθλιψη, η ψυχολογία και η συμπεριφορά των παιδιών επηρεάζεται μόνο στην περίπτωση, που και η μητέρα βιώνει ανάλογα συναισθήματα.

«Η κατάθλιψη των γονέων, πέρα από τους ίδιους, επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ψυχολογία και την συμπεριφορά του νεογέννητου παιδιού. Ακόμα και σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, είναι σημαντικό να εντοπίζονται τα συμπτώματα και να παρέχεται υποστήριξη στους γονείς το συντομότερο δυνατόν, εάν είναι απαραίτητο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η ερευνήτρια Τζοάνα Πιετικαΐνεν, από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

bigstock Kid With Adhd Don t Paying Att 302339638

Οι ερευνητές ανέλυσαν το πως η ψυχολογία του ενός συντρόφου, μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει και τον άλλον αλλά και το παιδί, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη γενικότερη εικόνα της ψυχικής κατάστασης του ζευγαριού πριν την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν η μητέρα βιώνει επιλόχειο κατάθλιψη, το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που η ίδια αισθάνεται, είναι πιθανό να μεταφερθούν τόσο στον σύντροφο όσο και στο νεογέννητο μωρό, το οποίο έχει σοβαρές πιθανότητες να εκδηλώσει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα.

Εξίσου σημαντικό είναι και οι δύο γονείς να λαμβάνουν ψυχολογική στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που επιφέρει αυτή η πολύ σημαντική αλλαγή στη ζωή του ζευγαριού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης και για τους δύο πιθανότατα να έχουν ξεκινήσει πριν την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκειά της να επιδεινωθούν και να συνεχιστούν ακόμα και ένα χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού.

bigstock Rear View Of Female Psychologi 245763787

Η χρόνια κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που δεν προκύπτει από τη μια στιγμή στην άλλη, προϋπάρχει και αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για μέτρια ή σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά τον τοκετό.

«Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την ψυχική κατάσταση και των δύο γονέων, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τη γέννηση του παιδιού. Πρέπει να εξετάζονται και οι δύο γιατί εάν ο ένας εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης, τότε είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί και ο άλλος. Και τα δύο μέρη είναι εξίσου ευάλωτα», τονίζει η Πιετικαΐνεν.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού για το έμβρυο

Επιλόχειος κατάθλιψη: H αξία της έγκαιρης διάγνωσης για τις γυναίκες

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των ανθρώπων με ΔΕΠΥ (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ