Εμμηνόπαυση: Τα πρώτα σημάδια, οι εξάψεις και η αντιμετώπισή τους

Ως αποτέλεσμα, πολλές είναι οι γυναίκες οι οποίες δεν είναι προετοιμασμένες για τον ερχομό της εμμηνόπαυσης και κυρίως, για τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά τους και τις επιπτώσεις που έχει στο σώμα τους.

Όσο καλύτερα προετοιμασμένη και ενημερωμένη είναι όμως μία γυναίκα για την εμμηνόπαυση, τόσο πιο εύκολα μπορεί να την αντιμετωπίσει. Ιδού, λοιπόν, όλα όσα αξίζει να γνωρίζει κάθε γυναίκα σήμερα.

Η προεμμηνόπαυση και τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε

Η εμμηνόπαυση ξεκινάει συνήθως μεταξύ των 45 και 55 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας για την εμμηνόπαυση είναι σήμερα τα 51 έτη. Ωστόσο, σε αντίθεση με την άποψη που έχει επικρατήσει, η εμμηνόπαυση δεν συμβαίνει ξαφνικά. Για την ακρίβεια πρόκειται για μία σταδιακή ορμονική μεταβολή, μια σταδιακή μετάβαση που αρχίζει με το στάδιο της προεμμηνόπαυσης.

Τι αξίζει να γνωρίζουμε, λοιπόν, για την προεμμηνόπαυση; Σίγουρα πως πρόκειται για το πρώτο στάδιο της εμμηνόπαυσης και ότι μπορεί να διαρκέσει από ένα έως και πέντε χρόνια.

Ο ακανόνιστος κύκλος περιόδου, οι περίοδοι με πιο έντονα συμπτώματα και μεγαλύτερη διάρκεια, το πιο έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η ευαισθησία στο στήθος, τα βαριά πόδια, η κατακράτηση υγρών και η μεγαλύτερη ευερεθιστότητα αποτελούν μερικά από τα πρώτα σημάδια εμμηνόπαυσης -τα οποία συχνά αποδεικνύονται άκρως ενοχλητικά. Τα καλά νέα είναι όμως, πως με την κατάλληλη ενημέρωση και τα σωστά προϊόντα, μπορούμε σήμερα να τα αντιμετωπίσουμε.

Η εφίδρωση, η κατάθλιψη και οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Ποια είναι όμως, τα συμπτώματα που δείχνουν σε μία γυναίκα ότι έχει φτάσει στην εμμηνόπαυση; Έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς περίοδο, έρχεται η εμμηνόπαυση και αρχίζει το στάδιο της μετεμμηνόπαυσης.

Σταδιακά, ορισμένα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης εξαφανίζονται. Ωστόσο, άλλα προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους, όπως η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης, η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας και οι αλλαγές στη σιλουέτα, ενώ η εφίδρωση, οι εξάψεις και μεταξύ άλλων η κατάθλιψη, αποτελούν επίσης τρία από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Πράγματι, οι νυκτερινές εφιδρώσεις και οι εξάψεις αποτελούν κοινά συμπτώματα για όλες τις γυναίκες. Γιατί και πώς συμβαίνουν; Ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο, οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν ταχυκαρδία και η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει κατακόρυφα έως και οκτώ βαθμούς. Για την πλειονότητα, μάλιστα, των γυναικών τα συμπτώματα αυτά καταγράφονται σε τακτική βάση, ενώ η κύρια αιτία τους είναι τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν διαταραχή των θερμορυθμιστικών συστημάτων του οργανισμού.

idrotas

Οι επιλογές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μιας γυναίκας

Εμμηνόπαυση και εξάψεις, εμμηνόπαυση και κατάθλιψη. Πώς μπορεί, άραγε, μία γυναίκα να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που φέρνει στο σώμα και την ψυχολογία της η εμμηνόπαυση;

Όπως φαίνεται, υπάρχουν ορισμένες καθημερινές αλλαγές που μία γυναίκα μπορεί να κάνει, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Για παράδειγμα, η καλή διατροφή, η καθημερινή κατανάλωση δύο λίτρων νερού, ο περιορισμός της κατανάλωσης ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, η αποφυγή των πικάντικων τροφών και του αλκοόλ, ο έλεγχος τους άγχους με αργές και βαθιές αναπνοές, η επιλογή ενδυμάτων που κατασκευάζονται από βαμβάκι ή φυσικές ίνες, αποτελούν μερικούς απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να την καταπολέμηση της εφίδρωσής και των εξάψεων.

Εξίσου σημαντική είναι, φυσικά, η χρήση των κατάλληλων προϊόντων. Είναι σίγουρα αισιόδοξο το γεγονός πως οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν σήμερα στη διάθεσή τους τη δυνατότητα να στραφούν σε προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για τις ανάγκες τους και προσφέρουν εξειδικευμένη λύση σε ό,τι αφορά στην περιποίηση του προσώπου, όπως η σειρά Neovadiol των εργαστηρίων της Vichy. Αρκεί να αναφέρουμε πως η νέα Neovadiol νύχτας, αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσφέροντας αναδόμηση και μείωση της θερμοκρασίας του προσώπου έως και -2,7o C κατά την εφαρμογή.

emminopausi

Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, η κατάλληλη ενημέρωση και η επιλογή εξειδικευμένων λύσεων μπορούν, όπως όλα δείχνουν, να βοηθήσουν τις γυναίκες σήμερα να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευκολία και καλύτερη διάθεση τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το σίγουρο είναι όμως, πως η βοήθεια ενός ειδικού είναι βασικός «κανόνας» για μία ακόμη πιο ομαλή μετάβαση μίας γυναίκας σε αυτόν τον νέο «σταθμό» της ζωής της.