ΥΓΕΙΑ

Ρομποτική Χειρουργική Κηλών

Η διάγνωση και η θεραπεία των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος έχουν απασχολήσει έντονα την ιατρική κοινότητα εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Ρομποτική Χειρουργική Κηλών

Η θεραπεία μιας κήλης έχει εξελιχθεί παράλληλα με την ανάπτυξη της χειρουργικής. Εδώ και πολλά χρόνια είμαστε σε θέση να συζητάμε για ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αποκατάστασης των κηλών, ενώ πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να αναφερόμαστε στη ρομποτική χειρουργική κηλών.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι πιστοποιημένος Χειρουργός στην εκτέλεση Ρομποτικών Χειρουργικών επεμβάσεων από το νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας, με μακρόχρονη ενασχόληση στη χειρουργική αποκατάσταση κηλών. Παρακάτω μας παραθέτει ό,τι θέλουμε να γνωρίζουμε σχετικά με τις κήλες και τη μέθοδο αποκατάστασής τους με χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας.

Πώς εμφανίζεται μία κήλη;

Ως μία γενική περιγραφή, θα λέγαμε πως μια κήλη είναι ένα τμήμα κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάγχνου, το οποίο προβάλει με τη μορφή εξογκώματος, κάτω από το δέρμα. Παρατηρείται συχνότερα στην κοιλιακή και βουβωνική χώρα, μέσω ενός χάσματος που δημιουργείται λόγω εξασθένησης του μυϊκού τοιχώματος της περιοχής.

Πού μπορεί να οφείλεται η δημιουργία μιας κήλης;

Οι κήλες προκαλούνται από έναν συνδυασμό μυϊκής αποδυνάμωσης και καταπόνησης της περιοχής, εξαιτίας συνήθως κάποιας βαριάς χειρωνακτικής εργασίας ή απότομης άρσης βάρους. Άλλες καταστάσεις, οι οποίες αυξάνουν την πίεση εντός της κοιλίας και μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση μιας κήλης, μπορεί να είναι:

• O χρόνιος βήχας
• H εγκυμοσύνη
• H δυσκοιλιότητα
• Η παχυσαρκία
• H υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες
• Βλάβες από παλαιότερο τραυματισμό ή τομές παλαιάς χειρουργικής επέμβασης

Ορισμένες φορές, η εμφάνιση μίας κήλης μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, που σχετίζονται με τη σωματική κατασκευή του κάθε ανθρώπου ή συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση.

Πότε πρέπει να αντιμετωπισθεί μια κήλη και τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν;

Μία κήλη στο αρχικό της στάδιο μπορεί να μη δημιουργεί έντονες ενοχλήσεις. Παρόλα αυτά, ο ασθενής πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική συμβουλή. Μία κήλη χωρίς έντονα συμπτώματα ή με μικρό μέγεθος δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη από κάποια μεγαλύτερη σε μέγεθος. Σε περίπτωση καθυστέρησης της αντιμετώπισής της αυξάνεται η πιθανότητα περίσφιξης, μίας σοβαρής επιπλοκής των κηλών, η οποία πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο της βιωσιμότητας του περισφιγμένου οργάνου.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κήλης είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική λόγω της αιτιολογίας της (βλάβη στην ανατομία του κοιλιακού τοιχώματος). Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία κήλη.

Ποιες χειρουργικές επιλογές υπάρχουν για την αντιμετώπιση μιας κήλης;

Στο παρελθόν η διαδικασία αποκατάστασης γινόταν πάντα μέσω της παραδοσιακής ανοιχτής επέμβασης (μέσω τομής). Η διαδικασία αυτή απαιτούσε συνήθως σημαντικό χρόνο οριστικής αποκατάστασης και εμπεριείχε αυξημένο επιμολύνσεων.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως για την αποκατάσταση των κηλών είναι η λαπαροσκοπική προσπέλαση. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική, η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και απαιτεί μικρές τομές στο σημείο της επέμβασης.

Η Βουβωνοκήλη διευρύνει τις δυνατότητες της λαπαροσκοπικής μεθόδου, μεγιστοποιεί τα οφέλη της και ταυτόχρονα επιτρέπει τη διενέργεια μοναδικών, πιο ασφαλών χειρουργικών τεχνικών. Παρέχει στο χειρουργό διευρυμένη όραση και καλύτερη αξιολόγηση του χειρουργικού πεδίου και προσφέρει δυνατότητα εκτέλεσης κινήσεων με ακρίβεια που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από ανθρώπινο χέρι.

ROMPOTIKH

Πώς λειτουργεί η Ρομποτική Χειρουργική;

Οι Ρομποτικές Χειρουργικές επεμβάσεις διενεργούνται με τη χρήση του Ρομποτικού Χειρουργικού Συστήματος Da Vinci®. Είναι το μοναδικό σύστημα που είναι εγκεκριμένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA) μέχρι σήμερα. Με τη ρομποτική τεχνολογία μπορεί να διενεργηθεί το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά.

Κατά την εκτέλεση μιας ρομποτικής επέμβασης, o επιβλέπων χειρουργός κάθεται μπροστά σε μια ειδική ρομποτική κονσόλα. Από εκεί, χρησιμοποιώντας ειδικά χειριστήρια, που ονομάζονται masters, ελέγχει το ρομποτικό μηχάνημα. Οι πολλαπλοί αρθρωτοί χειρουργικοί βραχίονες που διαθέτει το σύστημα, εκτελούν τις χειρουργικές εντολές με μοναδική ακρίβεια, ενώ η δυνατότητά τους να περιστρέφονται 360 Μοίρες στο χειρουργικό πεδίο (7 βαθμοί ελευθερίας κίνησης) διευρύνει το εύρος των χειρουργικών χειρισμών.

Ποια είναι τα οφέλη της Ρομποτικής Χειρουργικής στην ανάταξη κηλών;

• Επιτρέπει τη διενέργεια σύνθετων αποκαταστάσεων με ειδικούς χειρισμούς εντός του κοιλιακού τοιχώματος που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπαραχθούν με τη λαπαροσκοπική χειρουργική.
• Ο τραυματισμός των γύρω ιστών ελαχιστοποιείται, λόγω της δυνατότητας κινήσεων μεγαλύτερης ακρίβειας.
• Ο ασθενής παραμένει ελάχιστο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο.
• Εξασφαλίζεται καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
• Ελαχιστοποιούνται οι πιθανές επιπλοκές, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση
• Ο χειρουργός μπορεί να προγραμματίσει και να σχεδιάσει λεπτομερώς τη χειρουργική επέμβαση, πριν μπει στο χειρουργείο.
• Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης και φθορίζουσας όρασης. Με αυτόν τον τρόπο ο χειρουργός έχει καλύτερη οπτική του σημείου που χειρουργεί, ενώ μπορεί να αναγνωρίζει καλύτερα τις σημαντικές ανατομικές δομές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Ποιες κήλες χειρουργούνται με τη μέθοδο της Ρομποτικής Χειρουργικής;

kiles

Όλες οι κήλες (εξωτερικές και εσωτερικές) μπορούν πλέον να αποκατασταθούν ρομποτικά:

Βουβωνοκήλη
Μηροκήλη
Ομφαλοκήλη
Επιγαστρική κήλη
Μετεγχειρητική κήλη
Διαφραγματοκήλη

Σε κάθε περίπτωση πριν την πραγματοποίηση μιας χειρουργικής επέμβασης, με οποιοδήποτε χειρουργικό μέσο, ο ασθενής και ο χειρουργός συζητούν τις πιθανές επιλογές και καταλήγουν στη βέλτιστη λύση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή.