ΥΓΕΙΑ

Λίπος στο συκώτι: Αίτια & πώς θα το μειώσετε (εικόνες)

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι η αυξημένη σύνθεση λίπους στον οργανισμό και ιδιαίτερα στην περιοχή του ήπατος όπου αποθηκεύεται και δημιουργεί ένα παχύ στρώμα λίπους που αγκαλιάζει το ήπαρ.

Λίπος στο συκώτι: Αίτια & πώς θα το μειώσετε (εικόνες)

Το αποτέλεσμα είναι η δυσλειτουργία του οργάνου, το αυξημένο βάρος του και πολλές παρενέργειες του οργανισμού λόγω της κακής λειτουργίας του.

Το λιπώδες ήπαρ μπορεί να εμφανισθεί σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα, είναι όμως συχνότερα ανιχνεύσιμο στους ενήλικες άντρες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά και στα παιδιά, λόγω της αύξησης της συχνότητας της παιδικής παχυσαρκίας.

Δεν οφείλεται πάντα στην υψηλή κατανάλωση λίπους στην διατροφή, αλλά στην υψηλή πρόσληψη θερμίδων γενικότερα που μπορεί να προέρχονται από λίπος, υδατάνθρακες, αλκοόλ ή γλυκόζη στο αίμα.

Τα συχνότερα αίτια για την ανάπτυξη του λιπώδους ήπατος είναι:

- Έκθεση του ήπατος σε τοξικές ουσίες για μακρό χρονικό διάστημα. Τα φάρμακα και το αλκοόλ είναι οι συχνότερες ουσίες που μπορούν να δράσουν τοξικά.

- Το αυξημένο βάρος και ιδιαίτερα το αυξημένο ποσοστό ενδοκοιλιακού λίπους στον οργανισμό. Η υπερφαγία και η υπερκατανάλωση λίπους και θερμίδων οδηγεί στη σύνθεση λίπους στα ενδοκοιλιακά λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα την εναπόθεσή του στο συκώτι.

- Η αντίσταση στην ινσουλίνη που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις ή νόσους, ορμονικές διαταραχές ή ενδοκρινολογικές παθήσεις, οδηγεί σε αυξημένη σύνθεση λίπους.

- Ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης τύπου I και τύπου II.

- Ο υποσιτισμός και η μακροχρόνια διατροφή που δεν περιέχει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, όπως στην περίπτωση αυστηρά χορτοφαγικής διατροφής, στην υποθρεψία λόγω κακοήθων νοσημάτων και στις εξαντλητικές δίαιτες.

Σε περιπτώσεις όπου η αιτία που προκάλεσε την λιπώδη διήθηση του ήπατος μπορεί να εξαλειφθεί, δείτε τι πρέπει να κάνετε: