ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη ύπνου: Πώς συνδέεται με την αύξηση του βάρους και την καρδιακή νόσο

Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από αϋπνίες και κακή ποιότητα ύπνου, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο και να ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Έλλειψη ύπνου: Πώς συνδέεται με την αύξηση του βάρους και την καρδιακή νόσο

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης παρακολούθησαν τον ύπνο γυναικών, ηλικίας 20 έως και 76 ετών.

Διαπίστωσαν ότι όσες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν, κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα, ενώ εκείνες που ξυπνούσαν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή είχαν αϋπνίες έτειναν να καταναλώνουν τροφές με περισσότερες θερμίδες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η αϋπνία είτε ενεργοποιεί το αίσθημα της πείνας είτε καταστέλλει τα σήματα κορεσμού που στέλνει ο εγκέφαλος.

Οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες, επειδή έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στον ύπνο, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Δρ. Brooke Aggarwal, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Columbia. «Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχές ύπνου εξαιτίας των εμμηνοπαυσιακών ορμονών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μελέτησαν τον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών, οι οποίες ανέφεραν τις ώρες που συνήθως κοιμούνται, πόσο χρειάζονται για να αποκοιμηθούν αλλά και τυχόν συμπτώματα αϋπνίας. Οι γυναίκες με κακή ποιότητα ύπνου έτρωγαν συνολικά 143 θερμίδες και 100 γραμμάρια περισσότερου φαγητού την ημέρα, συγκριτικά με εκείνες με καλή ποιότητα ύπνου. Όσες χρειάζονταν περισσότερο από μία ώρα για να κοιμηθούν έτρωγαν κατά μέσο όρο 426 θερμίδες επιπλέον, συγκριτικά με εκείνες που χρειάστηκαν λιγότερο από 15 λεπτά.

Οι γυναίκες με συμπτώματα αϋπνίας λάμβαναν περίπου 216 θερμίδες και 124 γραμμάρια τροφής παραπάνω, συγκριτικά με εκείνες που κοιμούνταν καλά. Έτειναν επίσης να επιλέγουν πιο λιπαρές τροφές, με 3 επιπλεόν γραμμάρια ζάχαρης ανά 1.000 θερμίδες.

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ευρήματα παλαιότερων μελετών, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες με την χειρότερη ποιότητα ύπνου κατανάλωναν περισσότερες τροφές με ζάχαρη.

Τα νέα ευρήματα παρέχουν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία για τη σύνδεση των διαταραχών του ύπνου και την αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Οι γυναίκες με κακή ποιότητα ύπνου που τρώνε περισσότερο και παίρνουν περισσότερες θερμίδες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα παχυσαρκίας, παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων.

Διαβάστε επίσης:

Ξυπνάτε τη νύχτα; 5 κοινές αιτίες & τι μπορείτε να κάνετε

Το πιο απλό κόλπο για να νικήσετε την αϋπνία σε 5 λεπτά!

Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής «φαίνεται» στον ύπνο