ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πρέπει να απολυμαίνουμε τα λαχανικά;

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού αναγκάζει τους περισσότερους να παραμένουν στο σπίτι, είναι αναμενόμενο να προμηθεύονται και να αποθηκεύουν πολλά τρόφιμα.

Κορονοϊός: Πρέπει να απολυμαίνουμε τα λαχανικά;

Οι πληροφορίες ωστόσο που θέλουν τον ιό να επιβιώνει σε πολλές επιφάνειες ακόμη και έως τρεις ημέρες, προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων που φέρνει κάποιος στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ.

Πώς μπορείτε λοιπόν να είστε σίγουροι ότι τα λαχανικά είναι απαλλαγμένα από τον ιό;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), εφόσον παίρνετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά την προετοιμασία του φαγητού, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο COVID-19 μεταδίδεται από τα τρόφιμα.

Στην πραγματικότητα, περισσότερο κινδυνεύει κάποιος όταν ψωνίζει μαζί με άλλους ανθρώπους χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η κοινωνική απομάκρυνση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου.

Σε ότι αφορά τις συσκευασίες των τροφίμων, ο ιός επιβιώνει σε αυτές και μπορεί να μεταφερθεί με το άγγιγμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό αντιμετωπίζεται με το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και τη σωστή απόρριψη της συσκευασίας μόλις βγάλετε από αυτή τα τρόφιμα.

Το ίδιο ισχύει και για την απολύμανση όλων των κιβωτίων και τσαντών, καθώς και πάλι το πλύσιμο των χεριών σας είναι πιο αποτελεσματικό, λογικό και εύκολο.

Γενικά το πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό είναι η καλύτερη πρακτική για την ασφάλειά σας και σε περιόδους εκτός πανδημίας.

Όσον αφορά τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, πρέπει να πλένονται τακτικά. Παρότι θεωρητικά είναι πιθανό μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα να συγκεντρώσει μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού ενώ βρίσκεστε σε κατάστημα τροφίμων, η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει κανείς είναι ένας φορέας του COVID-19 στον ίδιο χώρο. Γι' αυτό οι ειδικοί προτείνουν οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τη μαναβική να παραμένουν στο αυτοκίνητο.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι όσο ακολουθείτε το πρωτόκολλο και πλένετε τα χέρια σας, τότε το φαγητό σας είναι μάλλον ασφαλές.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 10 άτυπα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Κορονοϊός: Τι να πίνετε κατά τη διάρκεια της καραντίνας (εικόνες)

Κορονοϊός: Ιστορική αναδρομή, τύποι, προφύλαξη, συμπτώματα