ΥΓΕΙΑ

Ανάρρωση από εγκεφαλικό: Ο σημαντικός ρόλος της άσκησης

Ακόμα και η ήπια άσκηση μπορεί να αντιμετωπίσει τις βλάβες που προκαλεί ένα εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ανάρρωση από εγκεφαλικό: Ο σημαντικός ρόλος της άσκησης

«Το εγκεφαλικό αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους» τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Neha Gothe, καθηγήτρια κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

«Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την ανάρρωση μετά το εγκεφαλικό, αλλά σχεδόν καμία έρευνα δεν έχει εξετάσει το πώς η σωματική δραστηριότητα διαφορετικών εντάσεων επηρεάζει τη σωματική λειτουργία μεταξύ των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο» πρόσθεσε.

Για τη μελέτη, η Gothe και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν την καθημερινή σωματική δραστηριότητα 30 επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο για μια εβδομάδα, εξετάζοντας πόσο κινήθηκαν και πόσο καλά ανταποκρίνονταν σε καθημερινές λειτουργίες όπως η είσοδος και η έξοδος από ένα αυτοκίνητο ή το να βάλουν νερό σε ποτήρι από μια βαριά κανάτα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν κατά μέσο όρο μόλις επτά λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την ημέρα, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Αντίθετα, οι ήπιες σωματικές δραστηριότητες ξεπερνούσαν καθημερινά τις τρεις ώρες κατά μέσο όρο. Τέτοιες ήταν το χαλαρό περπάτημα, η φροντίδα του σπιτιού, η κηπουρική και άλλες χαλαρές δραστηριότητες.

Η ποσότητα της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ήταν ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης των επιπέδων σωματικής λειτουργίας των επιζώντων, αλλά η ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινά καθήκοντα συνδέεται πολύ στενότερα με το χρόνο που έκαναν ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως χαλαρούς περιπάτους ή εύκολες δουλειές του σπιτιού.

«Τα ευρήματά μας είναι προκαταρκτικά αλλά υποδηλώνουν ότι - εκτός από τη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα - η καθημερινή ρουτίνα που μας κινητοποιεί και μας αναγκάζει να ασχολούμαστε με ελαφρύτερα καθήκοντα συμβάλλει και στην καλύτερη σωματική λειτουργία των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο» δήλωσε η Gothe.

«Η ήπια σωματική δραστηριότητα είναι υγιεινή και ωφέλιμη, ειδικά για τους χρονίως πάσχοντες, όπως όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό», κατέληξε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό: Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο ισχαιμικού και ποιες αιμορραγικού

Εγκεφαλικό: Οι 7 παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο κατά 60! (εικόνες)

Πρόληψη εγκεφαλικού: Τέσσερις τροφές που πρέπει να καταναλώνετε συχνά (εικόνες)