ΥΓΕΙΑ

Καρδιαγγειακά: Η καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο έως και 30%

Αποτελεί ρουτίνα για τους περισσότερους, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ταυτόχρονα ωφελούν την υγεία της καρδιάς τους.

Καρδιαγγειακά: Η καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο έως και 30%

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το καθημερινό ζεστό μπάνιο δεν προσφέρει μόνο καθαριότητα και χαλάρωση, αλλά κάνει καλό και στην καρδιά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το ζεστό μπάνιο μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους των αρθρώσεων, να απομακρύνει το στρες και να διευκολύνει τον ύπνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, ένα ζεστό μπάνιο καθημερινά βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Σε αυτό κατέληξαν οι ερευνητές έπειτα από τη συλλογή δεδομένων για πάνω από 30.000 μεσήλικες στην Ιαπωνία, αναφορικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο στην αρχή της έρευνας και στη συνέχεια παρακολουθούνταν για περίπου 20 χρόνια.

Τα ευρήματα για όσους το μπάνιο αποτελούσε μέρος της καθημερινής ρουτίνας, ήταν εντυπωσιακά: σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έκαναν μπάνιο πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, όσοι έκαναν καθημερινά είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις και 26% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές διαυκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει ότι το καθημερινό ζεστό μπάνιο αποτρέπει τα καρδιακά προβλήματα.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν όμως εκείνα προηγούμενων ερευνών, που είχαν δείξει πως τα οφέλη της συγκεκριμένης συνήθειας είναι παρόμοια με αυτά της άσκησης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Heart.

Διαβάστε επίσης:

Τα οφέλη του ζεστού μπάνιου πριν τον ύπνο

Κατάθλιψη: Τα ανέλπιστα οφέλη του μπάνιου με ζεστό νερό

Τι θα κερδίσετε αν κάνετε ζεστό αφρόλουτρο πέντε φορές την εβδομάδα