ΥΓΕΙΑ

Αρτηριακή πίεση στα 30-40: Οι τιμές που προβλέπουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (έρευνα)

Η υψηλή αρτηριακή πίεση στους νέους αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, σύμφωνα με νέα ευρήματα που ρίχνουν φως σε ένα θέμα που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Αρτηριακή πίεση στα 30-40: Οι τιμές που προβλέπουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (έρευνα)

Η καρδιά «χτυπά» πάνω από 100.000 φορές την ημέρα. Κάθε φορά που «χτυπά», διώχνει μια ποσότητα αίματος στις αρτηρίες. Αυτή η ποσότητα αίματος αυξάνει την πίεση μέσα στις αρτηρίες. Μεταξύ δύο χτύπων η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει με αίμα. Έτσι η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο αριθμούς. Ο πρώτος αριθμός, π.χ. το 12 ή 120 είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς φεύγει από την καρδιά και ονομάζεται συστολική πίεση ή μεγάλη, ενώ ο δεύτερος αριθμός, π.χ. 8 ή 80 είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά πια ξεκουράζεται και ονομάζεται διαστολική πίεση ή μικρή. Οι μονάδες μέτρησης της πίεσης είναι τα χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg).

Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 για την συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν ποια μέτρηση είναι πιο σημαντική για την πρόβλεψη μελλοντικού κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων: η συστολική, η διαστολική ή και οι δύο; «Η απάντηση είναι, όλες οι παραπάνω», δήλωσε ο Δρ Donald Lloyd-Jones, εκ των συντακτών της μελέτης και Πρόεδρος της Σχολής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο.

Η μελέτη χρησιμοποίησε πληροφορίες από κορεατική βάση δεδομένων για πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 20 έως 39 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα κατά τη διάρκεια 13 ετών παρακολούθησης.

Όσοι είχαν μόνο υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 130-139 είχαν 36% μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή διαστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 80-89 αύξησε τον κίνδυνο κατά 32%. Για όσους είχαν υψηλή συστολική και υψηλή διαστολική μέτρηση, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 67%.

«Έχει απασχολήσει έντονα την ιατρική κοινότητα το αν οι μέτριες αυξήσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης επηρεάζουν τον κίνδυνο σε αυτές τις μικρές ηλικίες», δήλωσε ο Lloyd-Jones. «Πρόκειται για νέες και σημαντικές πληροφορίες και δεν είχαμε τόσα πολλά δεδομένα για αυτόν τον πληθυσμό στο παρελθόν».

Τα ευρήματα καταδεικνύουν την ανάγκη κατηγοριοποίησης των νέων ανθρώπων με υψηλή αρτηριακή πίεση προκειμένου να εντοπιστούν εκείνοι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και να επωφεληθούν από αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μόνο το 40% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, ενώ το 50-60% ανέφεραν ότι δεν ασκούνται.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Διακυμάνσεις πίεσης σε νεαρή ηλικία: Οι κίνδυνοι για την καρδιά στη μέση ηλικία

Πιο αυστηρός ο νέος ορισμός της υπέρτασης – Ποιο είναι το νέο όριο

Ποιο κίνδυνο κρύβουν οι καθημερινές αυξομειώσεις της πίεσης