ΥΓΕΙΑ

Τι προκαλεί στην ψυχική υγεία μόλις μία νύχτα κακού ύπνου (έρευνα)

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διάθεση την επόμενη μέρα, υποστηρίζουν Νορβηγοί ερευνητές.

Τι προκαλεί στην ψυχική υγεία μόλις μία νύχτα κακού ύπνου (έρευνα)

«Όχι υπό την έννοια ότι το άτομο έχει περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, π.χ. κατάθλιψη, οι συμμετέχοντες στη μελέτη βίωσαν όμως μια ισοπέδωση των συναισθημάτων τους όταν κοιμούνταν λιγότερο από το κανονικό. Ένιωσαν λιγότερη χαρά, ενθουσιασμό, προσοχή και ικανοποίηση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Ingvild Saksvik-Lehouillier από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας, στο Τρόντχαιμ.

Για τις ανάγκες της μελέτης, 59 εθελοντές πέρασαν επτά νύχτες στα κρεβάτια τους και κοιμήθηκαν όσο συνήθως. Στη συνέχεια και για τρεις νύχτες, κοιμήθηκαν δύο ώρες λιγότερο από το κανονικό.

Κάποια πρωινά, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρατηρήσουν πάνω από 300 εικόνες σε οθόνη υπολογιστή για 14 λεπτά. Τους ζητήθηκε να πατούν το πλήκτρο διαστήματος κάθε φορά που έβλεπαν μια εικόνα που δεν περιέχει "X". Πρόκειται για ένα τεστ ακρίβειας και ικανότητας ανταπόκρισης.

Ο χρόνος αντίδρασης ήταν ταχύτερος όταν οι συμμετέχοντες είχαν κοιμηθεί λιγότερο, «αλλά το ποσοστό λαθών αυξήθηκε», δήλωσε η καθηγήτρια ψυχολογίας. «Φαίνεται ότι αντιδρούμε πιο γρήγορα για να αντισταθμίσουμε τη χαμηλότερη συγκέντρωση. Τότε όμως γίνονται περισσότερα λάθη».

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι μετά από μια νύχτα λιγοστού ύπνου, πρέπει να αποφεύγετε δραστηριότητες που απαιτούν υψηλό επίπεδο ακρίβειας.

Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση εξίσου με το αλκοόλ.

Οι συμμετέχοντες είχαν βελτιωμένες επιδόσεις στα τεστ μετά από μια νύχτα με επαρκή ύπνο, αλλά χειρότερες όταν δεν κοιμούνταν επαρκώς.

Κλήθηκαν επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματά τους, θετικά και αρνητικά. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν σαφείς διαφορές όσον αφορά τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά τα θετικά συναισθήματα μειώνονταν μετά από μόλις μία νύχτα λιγοστού ύπνου, ενώ η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη μετά από τρεις νύχτες μειωμένου ύπνου.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι τα λιγότερα θετικά συναισθήματα έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο κακός ύπνος περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλες τις διαγνώσεις προβλημάτων ψυχικής υγείας», δήλωσε η Saksvik-Lehouillier.

Δεν χρειάζονται όλοι απαραιτήτως 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

«Το πιο σημαντικό είναι πώς αισθάνεστε . Εάν έχετε καλή διάθεση και ενέργεια όταν ξυπνάτε, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η ρουτίνα του ύπνου που ακολουθείτε είναι η κατάλληλη για σας» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ώρες ύπνου & πρόωρος θάνατος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν δεν κοιμάστε καλά

Η διάρκεια του ύπνου παράγοντας κινδύνου για άνοια και πρόωρο θάνατο