ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος ωοθηκών: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου οι στατίνες (έρευνα)

Οι στατίνες είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης μπορούν να μειώσουν και τους θανάτους γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών.

Καρκίνος ωοθηκών: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου οι στατίνες (έρευνα)

«Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως, είναι φθηνά και καλώς ανεκτά στους περισσότερους ασθενείς. Η μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο των ωοθηκών που σχετίζεται με τη χρήση τους είναι πολλά υποσχόμενη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Kala Visvanathan, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ογκολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών, ο οποίος έχει τη φήμη του «σιωπηλού δολοφόνου».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο απεικονιστικός έλεγχος δεν εντοπίζει εγκαίρως τους όγκους στις ωοθήκες, με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή.

Στη νέα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα 10.000 γυναικών και πάνω με καρκίνο ωοθηκών από το εθνικό μητρώο καρκίνου της Φινλανδίας.

Από αυτές, πάνω από 2.600 είχαν χρησιμοποιήσει μία στατίνη. Το 80% εξ αυτών λάμβαναν τις λεγόμενες λιπόφιλες στατίνες, όπως η σιμβαστατίνη και η λοβαστατίνη, που διαλύονται εντός των λιπών.

Η χρήση οποιουδήποτε τύπου στατινών συνδέθηκε με 40% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν λάμβαναν στατίνες, διαπίστωσαν η Visvanathan και οι συνεργάτες της. Ειδικά η χρήση λιπόφιλων στατινών, συνδέεται με μειωμένο κατά 43% κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι πιο σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά θανάτου μετά τη χρήση στατινών αφορούσε γυναίκες με συγκεκριμένους υποτύπους καρκίνου των ωοθηκών, υψηλού βαθμού ορώδες καρκίνωμα (μείωση 40%) και ενδομήτριο καρκίνο ωοθηκών (μείωση 50%).

Ακόμη και οι γυναίκες που άρχισαν να λαμβάνουν λιπόφιλες στατίνες μετά τη διάγνωση για καρκίνο των ωοθηκών είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε συνεδρίασης της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Οι στατίνες αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

Καρκίνος ωοθηκών: Μειωμένος ο κίνδυνος χάρη στα αντισυλληπτικά νέας γενιάς

Καρκίνος ωοθηκών: Αυξημένος ο κίνδυνος λόγω γονιδίου που κληροδοτείται από τον πατέρα