ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα που μαρτυρούν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Η εφίδρωση και οι εξάψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ταυτόχρονα όμως εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών.

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα που μαρτυρούν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Queensland έδειξε πως μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με τα παραπάνω συμπτώματα έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες για έμφραγμα, στηθάγχη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Νέα ευρήματα ωστόσο, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Obstetrics and Gynecology, έδειξαν πως τα αγγειοκινητικά συμπτώματα (συμπτώματα εμμηνόπαυσης) μπορούν να εμφανιστούν σε γυναίκες κάθε ηλικίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μη θανάσιμων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορούν να αυξήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και 40%, σύμφωνα με τον Δρ. Dongshan Zhu από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Queensland.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως το ποσοστό κινδύνου επηρεάζεται περισσότερο από την ένταση των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων παρά από τη συχνότητά τους.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Zhu, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα μέσα από τη μελέτη στοιχείων 500.000 γυναικών παγκοσμίως που συγκεντρώθηκαν από 25 ξεχωριστές έρευνες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σήμερα προσφέρονται νέες δυνατότητες για τον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, και οι οποίες πιθανότατα χρειάζονται στενή ιατρική παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης:

Εξάψεις: 6 κοινές αιτίες εκτός από την εμμηνόπαυση

Καρδιαγγειακά: Η μικρή αλλαγή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου έως και κατά 77%!

Πόσους ξηρούς καρπούς πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας