ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Ποια επαγγέλματα αυξάνουν τον κίνδυνο

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος αποτελεί μια διαδεδομένη, χρόνια πάθηση και μία από τις βασικές αιτίες αναπηρίας.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Ποια επαγγέλματα αυξάνουν τον κίνδυνο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ κατέληξαν μετά από ανασκόπηση στοιχείων από 71 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, στα επαγγέλματα που απειλούν περισσότερο την υγεία των οστών ορισμένων εργαζόμενων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, χειρωνακτικά επαγγέλματα και υπηρεσίες που περιλαμβάνουν άρση μεγάλων βαρών, συχνή ανάβαση, παρατεταμένη παραμονή στα γόνατα ή σε θέση βαθέος καθίσματος και ορθοστασία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

Τα στοιχεία από 950.000 συμμετέχοντες αποκάλυψαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης σε άτομα που η εργασία τους έχει αυξημένες σωματικές απαιτήσεις, όπως αγρότες, οικοδόμοι, σιδηρουργοί, πατωματζήδες, ανθρακωρύχοι, καθαριστές και εργαζόμενοι στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Σε σύγκριση με τους απασχολούμενους σε θέσεις γραφείου ή περιορισμένης σωματικής καταπόνησης, οι εργαζόμενοι στον αγροτικό κλάδο είχαν έως και 64% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Οι οικοδόμοι και οι πατωματζήδες 63% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Xia Wang, MMed, PhD, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, η πρόσφατη έρευνα ουσιαστικά υποδεικνύει στους άμεσα σχετιζόμενους με την εργασία, όπως τα σώματα επιθεώρησης εργασίας και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν περισσότερο από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, την πιο κοινή διαταραχή των αρθρώσεων παγκοσμίως.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η χάραξη νέων στρατηγικών στον τομέα της εργασίας, ώστε να προφυλαχθεί ο γηραιότερος πληθυσμός που εξακολουθεί να απασχολείται σε χειρωνακτικές εργασίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Arthritis Care & Research.

Διαβάστε επίσης:

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Ποια είναι τα αρχικά συμπτώματα

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Οι 3 ασκήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο

Αρθρίτιδα: Τροφές που πυροδοτούν τη φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε (εικόνες)