ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό στις γυναίκες: 5 άγνωστοι παράγοντες κινδύνου (εικόνες)

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από τους άνδρες, καθώς και να πεθάνουν από αυτό.

Εγκεφαλικό στις γυναίκες: 5 άγνωστοι παράγοντες κινδύνου (εικόνες)

Τα τυπικά συμπτώματα του εγκεφαλικού σε άνδρες και γυναίκες είναι οι δυσκολίες στην ομιλία, το μούδιασμα ή το «κρέμασμα» της μιας πλευράς του προσώπου, η ξαφνική έλλειψη συντονισμού των άκρων, η σοβαρή ζάλη, ο ξαφνικός πονοκέφαλος, η αστάθεια ή δυσκολία στη βάδιση και η αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος.

Παρότι άνδρες και γυναίκες εκδηλώνουν αυτά τα ευρέως γνωστά συμπτώματα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν λιγότερο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Brigham and Women’s Hospital Department of Medicine, στη Βοστόνη, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και την πορεία της υγείας γυναικών και ανδρών.

Στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άντρες και γυναίκες περιλαμβάνονται η καρδιοπάθεια, η υπέρταση και ο διαβήτης, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η άσκηση και η ανθυγιεινή διατροφή.

Στους λιγότερο γνωστούς παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού στις γυναίκες περιλαμβάνονται: