ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα πριν τα 50: Πώς θα αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής

Εάν είστε καπνιστής κάτω των 50 και έχετε υποστεί έμφραγμα, νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η διακοπή της συνήθειας είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Έμφραγμα πριν τα 50: Πώς θα αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής

«Τα αποτελέσματα είναι οριστικά: στους νέους που έχουν υποστεί έμφραγμα, η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με ένα σημαντικό όφελος», δήλωσε ο συγγραφέας Δρ. Ron Blankstein, από το τμήμα καρδιαγγειακής ιατρικής στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη.

«Στην καρδιολογία αναζητούμε πάντα τρόπους να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, είτε μέσω νέων φαρμάκων είτε άλλων παρεμβάσεων. Τα ευρήματά μας δείχνουν το δραματικό μέγεθος της επίδρασης που μπορεί να έχει η διακοπή του καπνίσματος στους νέους ανθρώπους» πρόσθεσε.

«Δυστυχώς όμως, διαπιστώσαμε ακόμη ότι οι περισσότεροι νέοι ασθενείς συνέχισαν να καπνίζουν μετά το έμφραγμα, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για βελτίωση του προσδόκιμου ζωής».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 2.072 ασθενείς που επιβίωσαν από έμφραγμα πριν την ηλικία των 50 και νοσηλεύτηκαν στο Brigham and Women's Hospital και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης από τον Ιανουάριο του 2000 έως τον Απρίλιο του 2016.

Από αυτούς οι 1.088 ήταν καπνιστές την περίοδο που υπέστησαν έμφραγμα.

Ένα χρόνο μετά το έμφραγμα, 343 ασθενείς (38%) είχαν σταματήσει το κάπνισμα και 567 (62%) συνέχιζαν να καπνίζουν.

Εντός της επόμενης δεκαετίας, 75 σταθεροί καπνιστές (13%) πέθαναν, συγκριτικά με 14 (4%) όσων είχαν σταματήσει το κάπνισμα εντός ενός έτους από το πρώτο έμφραγμα. Από τους επίμονους καπνιστές, 30 πέθαναν από έμφραγμα ή άλλο καρδιαγγειακό συμβάν συγκριτικά με τους έξι από αυτούς που σταμάτησαν το κάπνισμα.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα της διακοπής του καπνίσματος, ειδικά για όσους υφίστανται έμφραγμα σε νεαρή ηλικία», δήλωσε ο Blankstein.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα που μαρτυρούν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Λίπος στην καρδιά: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Τα 8 σημάδια που στέλνει το σώμα ένα μήνα πριν το έμφραγμα (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ