ΥΓΕΙΑ

Ρινική συμφόρηση: Μύθοι και πραγματικότητες για τη «βουλωμένη μύτη»

Δεν είναι λίγοι οι «μύθοι» που κυκλοφορούν γύρω από τη ρινική συμφόρηση, τις αιτίες που την προκαλούν και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Ρινική συμφόρηση: Μύθοι και πραγματικότητες για τη «βουλωμένη μύτη»

Πρόκειται για ένα πολύ κοινό πρόβλημα, που απασχολεί πλήθος ανθρώπων, όχι μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά όλο τον χρόνο: Ακόμα και το… κατακαλόκαιρο πολλοί ταλαιπωρούνται από «βουλωμένη μύτη», όπως συνηθίζουμε να ονομάζουμε τη ρινική συμφόρηση. Ωστόσο, αυτοί οι μύθοι γύρω από το μπούκωμα της μύτης και γενικά το κρυολόγημα, εξακολουθούν να υφίστανται και να ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Μύθοι γύρω από τη «βουλωμένη μύτη»

Είναι σύνηθες να πιστεύει κάποιος ότι εάν βγει με βρεγμένα μαλλιά στο κρύο ή ελαφριά ντυμένος, σημαίνει πως «θα κρυώσει» και «θα βουλώσει η μύτη του». Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του αν κυκλοφορούμε έξω αμέσως μετά το μπάνιο ή αν βγούμε ελαφριά ντυμένοι στο κρύο, με το μπούκωμα της μύτης. Η ρινική συμφόρηση, ως βασικό σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος δεν προκύπτει αναγκαστικά από τις συνθήκες αυτές, οι οποίες δεν παίζουν ρόλο στο αν «θα κολλήσουμε» κάποιον ιό και θα αρρωστήσουμε ή όχι.

Αντίστοιχα, η βουλωμένη μύτη που μας ταλαιπωρεί επί μέρες, δεν χρειάζεται αντιβίωση για «να περάσει». Δυστυχώς, ειδικά στην Ελλάδα, τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν πως γίνεται αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Είναι απολύτως βέβαιο ότι η ρινική συμφόρηση δεν αντιμετωπίζεται με αντιβίωση και πιθανώς η λήψη της από τον ασθενή να είναι περισσότερο επιβλαβής παρά σωτήρια για την υγεία του.

Ένας ακόμα μύθος γύρω από τη βουλωμένη μύτη και γενικά τα συμπτώματα του κρυολογήματος, είναι πως καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, συμβάλλει στην πρόληψη της κατάστασης. Η αλήθεια είναι ότι η βιταμίνη C, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, βοηθά στην καλή μας υγεία, όμως όσες πορτοκαλάδες κι αν καταναλώσουμε, τίποτα δεν εγγυάται πως δεν θα καταλήξουμε κάποια στιγμή, χειμώνα ή καλοκαίρι, με βουλωμένη μύτη!

man under sun

Πώς αντιμετωπίζεται η ρινική συμφόρηση

Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ρινική συμφόρηση, «μπούκωμα» ή βουλωμένη μύτη, όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι καλό να προβούμε σε άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπισή της.

Η ρινική συμφόρηση προέρχεται συνήθως από μία συγκεκριμένη αιτία: Μία φλεγμονή, που δημιουργείται στα αιμοφόρα αγγεία των βλεννογόνων της μύτης. Η φλεγμονή αυτή εμποδίζει τη διέλευση του αέρα από τις ρινικές διόδους με αποτέλεσμα να προκαλείται αυξημένη παραγωγή βλέννας και δυσκολία στην αναπνοή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρινική συμφόρηση προκαλεί επίσης φτέρνισμα και καταρροή, πονοκέφαλο και γενική αδιαθεσία, καθώς η δυσκολία στην αναπνοή επηρεάζει συνολικά τη λειτουργία του οργανισμού.

Ο κατάλληλος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα της βουλωμένης μύτης, είναι να στραφούμε κατά της αιτίας που τα προκαλεί, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του και να «στοχεύσουμε» κατά της φλεγμονής στα αγγεία του βλεννογόνου. Ένα ρινικό αποσυμφορητικό εκνέφωμα (σπρέι) με βάση τη δραστική ουσία ξυλομεταζολίνη, μπορεί να κάνει αυτό ακριβώς, βοηθώντας τον οργανισμό να ξεπεράσει το πρόβλημα. Παράλληλα, λόγω της ξηρότητας που συχνά προκαλείται από τη συμφόρηση στο ρινικό βλεννογόνο, καλό είναι το ρινικό σπρέι που θα επιλέξετε να εμπεριέχει και υαλουρονικό οξύ, ώστε εκτός από την καταπολέμηση της φλεγμονής να συμβάλλει και στην καλύτερη ενυδάτωση του βλεννογόνου.

Η ξυλομεταζολίνη και το υαλουρονικό οξύ είναι ουσίες που θέλουμε να περιέχονται στο ρινικό μας σπρέι, ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε προϊόντα με συντηρητικά ή κορτιζόνη. Ορισμένα συντηρητικά μπορεί να επιβαρύνουν το ρινικό βλεννογόνο, προκαλώντας επιπλέον ερεθισμούς και βλάβες ή ακόμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Επίσης, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να ελέγχουμε εάν το ρινικό σπρέι που επιλέγουμε διαθέτει τεχνολογία προστασίας της συσκευής από τα μικρόβια, ώστε να εξασφαλίζεται ότι το προϊόν παραμένει αποστειρωμένο και ασφαλές σε κάθε χρήση.

kruologima



Το αποσυμφορητικό ρινικό εκνέφωμα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και με άμεση δράση, μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την εφαρμογή του, είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της βουλωμένης μύτης. Έτσι, ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα και παράλληλα αντιμετωπίζει και καταπολεμά την αιτία του προβλήματος, εμποδίζοντας την επανεμφάνισή του.