ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου στην εκδήλωση της πάθησης

Βακτήρια και μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο περιβάλλον, συμβάλλουν στην πρόκληση φλεγμονής και την απορρύθμιση του σακχάρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Διαβήτης τύπου 2: Ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου στην εκδήλωση της πάθησης

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί βρίσκονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο νερό και τα τρόφιμα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 40 παχύσαρκους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως γαστρική παράκαμψη, για να χάσουν βάρος, και διαπίστωσαν ότι όσοι νοσούσαν από διαβήτη τύπου 2 είχαν περισσότερα βακτήρια στο ήπαρ και τον λιπώδη ιστό, καθώς και υψηλότερο ποσοστό δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.

Τα ευρήματα παρουσίασαν μια διαφορετική σύνθεση βακτηριδίων στο αίμα, το ήπαρ και σε τρία είδη κοιλιακού λιπώδους ιστού στους διαβητικούς ασθενείς. Επιπλέον, οι διαβητικοί είχαν σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση βακτηρίων στο ήπαρ και τον λιπώδη ιστό που συνδέει το στομάχι και το παχύ έντερο, υψηλότερο ποσοστό «κακών» βακτηρίων στο έντερο και ένα είδος εντεροβακτηριοειδών που ονομάζεται Shigella στο αίμα τους.

Τα βακτήρια αυτά πιθανότατα προήλθαν από το τοίχωμα του εντέρου των ασθενών, προκαλώντας φλεγμονή που δυσκολεύει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Όσο παραμένουν στο έντερο θεωρούνται ασφαλή, μπορούν όμως να διαφύγουν μέσω του εντερικού φραγμού. Στους διαβητικούς οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται, καθώς τα σάκχαρα και τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή διαρρηγνύουν τον εντερικό φραγμό, επιτρέποντας στα επιβλαβή βακτήρια να διαρρεύσουν.

Τα βακτήρια που ζουν στα τρόφιμα και το νερό μπορούν να εισέλθουν ευκολότερα στον οργανισμό από το έντερο και, καθώς είναι άγνωστα στο ανοσοποιητικό σύστημα, δυσκολεύεται να τα ελέγξει. Η φλεγμονή που προκαλούν συνεπάγεται την κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς εμποδίζει τη λειτουργία της ινσουλίνης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Metabolism.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Οι επιπτώσεις του διαβήτη στο ουροποιητικό σύστημα

Διαβήτης: 6 κανόνες που ακολουθούν οι διαβητολόγοι για να μειώσουν τον κίνδυνο (εικόνες)