ΥΓΕΙΑ

Τι αποκαλύπτουν τα μαλλιά για την υγεία σας (έρευνα)

Τα μαλλιά μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τις διατροφικές μας συνήθειες και κατ' επέκταση για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας, υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα.

Τι αποκαλύπτουν τα μαλλιά για την υγεία σας (έρευνα)

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα ανέλυσαν τα χημικά ίχνη στα δείγματα τριχών από κομμωτήρια και κουρεία 65 πόλεων των ΗΠΑ.

Διαπίστωσαν ότι στις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών, κυρίαρχες θέσεις καταλαμβάνουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσοστό 57%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης James Ehleringer, καθηγητή στη Σχολή Βιολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γιούτα, τα στοιχεία που προέκυψαν κρίνονται μάλλον ανησυχητικά, δεδομένης της σύνδεσης της υψηλής κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών -συχνά από πρόχειρο φαγητό- με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιοπάθειες.

Ειδικά στις ΗΠΑ, όπου και πραγματοποιήθηκε η μελέτη, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των παιδιών και των ενηλίκων καταναλώνουν fast food σε καθημερινή βάση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 684 Αμερικανοί, στους οποίους ανιχνεύθηκαν ισότοπα άνθρακα στα μαλλιά, τα οποία αντιστοιχούν σε εκείνα που βρίσκονται σε ζωικά τρόφιμα. Η μεγαλύτερη αναλογία ισοτόπων άνθρακα συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Το μέγεθος του δείγματος ήταν αρκετό για να υποδείξει συγκεκριμένα διατροφικά μοντέλα, απαιτούνται ωστόσο περισσότερες μελέτες για τον προσδιορισμό των διατροφικών επιλογών σε διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Με βάση τις τιμές των κομμωτηρίων από όπου συλλέχθηκαν τα δείγματα, η έρευνα έδειξε πως όσοι ανήκαν σε χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα τρέφονταν κατά κύριο λόγο με ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσοστό 75%.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες πληροφορίες δίνουν για την υγεία τα μαλλιά

Οι πολλές ζωικές πρωτεΐνες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι 20 κορυφαίες πηγές φυτικών πρωτεϊνών για να αποφύγετε το κρέας (φωτογραφίες)