ΥΓΕΙΑ

Αυξομειώσεις βάρους: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τη σημασία της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους σε όλες τις ηλικίες καταδεικνύει ευρείας κλίμακας μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η οποία διαπιστώνει ότι οι αυξομειώσεις του βάρους από την εφηβεία μέχρι τη μέση ηλικία έχουν σημαντική επίδραση στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αυξομειώσεις βάρους: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν -με βάση τον δείκτη μάζα σώματος- παχύσαρκοι στην εφηβεία και μετέβησαν στην κατηγορία των υπέρβαρων κατά τη μέση ηλικία, παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους παρέμειναν παχύσαρκοι.

Αντίθετα, η απώλεια βάρους στα ηλικιωμένα άτομα δεν συσχετίστηκε με ανάλογη μείωση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 12,4% των πρόωρων θανάτων που καταγράφονται στις ΗΠΑ, μπορεί να συνδέονται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε οποιοδήποτε χρονική περίοδο μεταξύ εφηβείας και μέσης ηλικίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για συνολικά 24.205 άτομα από το 1998 έως 2015.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40-47 ετών όταν εντάχθηκαν στη μελέτη. Έδωσαν στους ερευνητές στοιχεία για το δείκτη μάζας σώματός τους στην ηλικία των 25 ετών, δηλαδή δέκα χρόνια πριν την έναρξη της μελέτης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών στον ΔΜΣ και της πιθανότητας θανάτου των συμμετεχόντων κατά τη χρονική περίοδο παρακολούθησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως το φύλο, το ιστορικό, το κάπνισμα και το επίπεδο εκπαίδευσης.

Οι συμμετέχοντες των οποίων ο ΔΜΣ μετακινήθηκε από τα όρια της παχυσαρκίας στην ηλικία των 25 ετών στα όρια του υπέρβαρου στη μέση ηλικία, είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που είχαν παραμείνει στην κατηγορία του παχύσαρκου.

Βρέθηκε επίσης, ότι το 3,2% των θανάτων που καταγράφηκαν στη μελέτη θα είχε αποφευχθεί εάν όλοι όσοι ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 25 ετών είχαν καταφέρει να μειώσουν τον δείκτη μάζας σώματος στα όρια του υπέρβαρου μέχρι να φθάσουν στη μέση ηλικία.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρος επιδρά θετικά και έναντι του κινδύνου χρόνιων νοσημάτων, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και ο καρκίνος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρος θάνατος: Ο ημερήσιος αριθμός βημάτων που μειώνει τον κίνδυνο

Τηλεόραση & πρόωρος θάνατος: Ο ανώτατος χρόνος παρακολούθησης

Διαβήτης: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (έρευνα)