ΥΓΕΙΑ

Πρόωρος θάνατος: Ο ημερήσιος αριθμός βημάτων που μειώνει τον κίνδυνο

Ο συνολικός αριθμός βημάτων που κάνει κάποιος καθημερινά και όχι η ταχύτητα βαδίσματος, είναι που ωφελούν την υγεία και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πρόωρος θάνατος: Ο ημερήσιος αριθμός βημάτων που μειώνει τον κίνδυνο

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 4.840 ανθρώπους μέσης ηλικίας 57 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής στην Αμερική.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν έναν μετρητή ταχύτητας, συσκευή που μετρά τον αριθμό των βημάτων ανά λεπτό, για περίπου 14 ώρες ημερησίως για ένα μέσο διάστημα 5,7 ημερών και παρακολουθήθηκαν για περίπου 10 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι συγκριτικά με τα 4.000 βήματα, τα 8.000-12.000 βήματα ημερησίως σχετίζονταν με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, στις αιτίες των οποίων περιλαμβάνονταν καρκίνος και καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι για όσους έκαναν τα περισσότερα βήματα κάθε ημέρα, το μεγαλύτερο ποσοστό βημάτων/λεπτό δεν συντελούσε σε σημαντική περαιτέρω μείωση του κινδύνου.

Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι είναι απαραίτητες οι επιπλέον έρευνες για τη διερεύνηση αυτού του συσχετισμού, ωστόσο φαίνεται ότι ο βασικός προσανατολισμός θα πρέπει να είναι στα περισσότερα βήματα ημερησίως και όχι στην ταχύτητά τους.

Το συμπέρασμα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που θα ωφεληθούν αν βάλουν την κίνηση στη ζωή τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνετε 1.000 βήματα κάθε μέρα (βίντεο)

Πρόωρος θάνατος: Μειώστε τον κίνδυνο αντικαθιστώντας το αυτοκίνητο με τα πόδια ή ποδήλατο (έρευνα)

Το περπάτημα προλαμβάνει 7 τύπους καρκίνου! – Δείτε πόσο και ποιους