ΥΓΕΙΑ

Αρρύθμιστο σάκχαρο: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Ο διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, εν τούτοις πολλοί πάσχοντες αγνοούν τη σοβαρότητα των επιπλοκών του.

Αρρύθμιστο σάκχαρο: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Ο διαβήτης προσβάλλει όλα τα όργανα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού, προβλημάτων της όρασης, της ακοής και της υγείας των δοντιών, διαταραχών του ύπνου και κατάθλιψης.

Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες του ήπατος και των νεφρών, αλλά και σοβαρές γαστρεντερικές επιπλοκές, όπως η παράλυση του στομάχου και η απώλεια ελέγχου του εντέρου.

Τη σημασία της σωστής ρύθμισης του σακχάρου επιβεβαιώνει νέα έρευνα που συσχετίζει τον αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 2 με την αγγειακή άνοια.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 370.000 άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία υποβλήθηκαν σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ελέγχους συνολικά σε μία περίοδο επτά ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν κατά 36% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αγγειακή άνοια και 9% μη αγγειακή.

Η αγγειακή άνοια προκαλείται λόγω βλάβης των αγγείων στον εγκέφαλο, που οφείλεται είτε σε θρόμβωση στο αίμα είτε σε αιμορραγία. Αυτό το χαρακτηριστικό τη διακρίνει από το Αλτσχάιμερ, τη νευροεκφυλιστική ασθένεια που αφορά τις μισές περιπτώσεις άνοιας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα της νόσου Αλτσχάιμερ, της αγγειακής και της μη αγγειακής άνοιας σε 378.299 πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 με μέση ηλικία τα 64 έτη, βάσει εγγραφών στο Εθνικό Μητρώο Διαβήτη της Σουηδίας για το διάστημα 1998 έως 2013, σε σύγκριση με 1.886.022 ανθρώπους χωρίς διαβήτη από τον γενικό πληθυσμό.

Εξέτασαν επίσης αν το σάκχαρο έχεις άλλες επιπτώσεις στην υγεία τους, ενώ συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, ο δείκτης μάζας σώματος, αλλά και το ιατρικό ιστορικό για παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο (αρτηριακή πίεση, λιπίδια, νεφρική και ηπατική λειτουργία), λήψη φαρμακευτικής αγωγής και υφιστάμενες συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Η επταετής παρακολούθηση έδειξε τα εξής:

- Σχεδόν 6% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και πάνω από το 5% του γενικού πληθυσμού διαγνώστηκαν με άνοια.

- Σε σύγκριση με τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 με καλά ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα (HbA1c κάτω των 52 mmol / mol), εκείνοι με τον χαμηλότερο έλεγχο (HbA1c άνω των 87 mmol / mol), είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακής άνοιας.

- Μετά την παρέλευση τριών ετών, η σύνδεση παρέμενε ίδια για την αγγειακή και μη αγγειακή άνοια αλλά δεν ίσχυε το ίδιο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν τη σημασία των αλλαγών στον τρόπο ζωής για την προφύλαξη της εγκεφαλικής και συνολικής υγείας. Ο διπλασιασμός των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 τα τελευταία 30 χρόνια, υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και της καλής ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

Σημειώνουν ακόμη ότι το υψηλό ποσοστό 36% κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, δεδομένων των κοινών επιβαρυντικών παραγόντων για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και άνοιας όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 κυριότερα συμπτώματα του αρρύθμιστου διαβήτη

Αρρύθμιστος διαβήτης: Οι ολέθριες επιπλοκές και πώς θα προστατευτείτε

Αγγειακή άνοια: Βασικά συμπτώματα & οδηγίες πρόληψης