ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Κορονοϊός: Θρόμβωση Φλεβωδών Κόλπων Εγκεφάλου σε ασθενείς με COVID-19

Κορονοϊός: Θρόμβωση Φλεβωδών Κόλπων Εγκεφάλου σε ασθενείς με COVID-19

Στο περιοδικό Journal of the Neurological Sciences δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έως τώρα σειράς περιστατικών με θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου και συνυπάρχουσα νόσο COVID-19.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχε ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης. Τη συγκεκριμένη δημοσίευση σχολιάζουν ο Καθηγητής Γεώργιος Τσιβγούλης και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Για την εκπόνηση της μελέτης αυτής συγκεντρώθηκαν τα δεδομένα 13 ασθενών με θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου και συνυπάρχουσα νόσο COVID-19 από 9 τριτοβάθμια κέντρα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων διεθνώς. Οι ασθενείς είχαν μέση ηλικία 51 έτη και στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες. Οι περισσότεροι είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα σχετιζόμενα με τη νόσο COVID-19. Η κύρια συμπτωματολογία τους σχετικά με τη θρόμβωση φλεβωδών κόλπων ήταν η κεφαλαλγία και η διαταραχή του επιπέδου συνείδησης.

Επιπλέον, στη μελέτη συγκρίθηκαν τα χαρακτηριστικά και η έκβαση των ασθενών της συγκεκριμένης σειράς με ανάλογες σειρές ασθενών προ της πανδημίας COVID-19 και μάλιστα κατά την ίδια εποχική περίοδο (Μάρτιος – Ιούνιος). Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση, αποδείχθηκε ότι οι COVID-19 ασθενείς με θρόμβωση φλεβωδών κόλπων ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία από τους αντίστοιχους ασθενείς πριν την πανδημία, είχαν λιγότερους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη θρόμβωσης φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου και παρουσίαζαν συχνότερα θρόμβωση των επιπολής φλοιϊκών φλεβών του εγκεφάλου. Τέλος, παρατηρήθηκε η ένδειξη για αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνητότητα στη σειρά ασθενών με COVID-19 σε σύγκριση με τις ιστορικές σειρές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής υποδεικνύουν ότι υπάρχει συσχέτιση της νόσου COVID-19 και της θρόμβωσης φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου, πιθανώς λόγω της παρατηρούμενης υπερπηκτικότητας και της έντονης φλεγμονώδους αντίδρασης κατά τη λοίμωξη από SARS-CoV-2. Ως επιπλέον μηχανισμοί μπορεί να θεωρηθούν η αφυδάτωση λόγω της λοίμωξης, η παρατεταμένη κατάκλιση του ασθενούς ή ακόμα και η άμεση προσβολή του ενδοθηλίου από τον ιό. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τη θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου ως πιθανή επιπλοκή της νόσου COVID-19 και επί ενδείξεων να διενεργούν τον απαραίτητο νευροαπεικονιστικό έλεγχο, συμπεριλαμβανόμενης και της αξονικής ή μαγνητικής φλεβογραφίας εγκεφάλου.

BEST OF NETWORK

Μαραντόνα: Για ιατρική αμέλεια κατηγορείται ο γιατρός του – Έφοδος της Αστυνομίας στο σπίτι του

Formula 1: Τρομακτικό ατύχημα - Εξερράγη μονοθέσιο! (videos+photos)

Πέτσας για κρούσματα: Fake news τα περί διπλής καταγραφής από τον ΕΟΔΥ- Οργισμένη αντίδραση Χαρδαλιά

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown - Δείτε μέχρι πότε

Πολεμική Αεροπορία: Αυτή είναι η ελληνική «οχιά» που τρέμει ο Ερντογάν - Έτοιμο το πρώτο F-16 Viper

Εισήγηση - «βόμβα» σε Μητσοτάκη: «Μην ανοίξεις τίποτα - Καθολικό lockdown και τα Χριστούγεννα»

Κοινή ναυτική εκπαιδευτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου στα νότια της Καρπάθου – Εντυπωσιακές εικόνες

Έρχεται «μπαράζ» πληρωμών: Τι ισχύει για επιδόματα, κληρονόμους και έκτακτο βοήθημα

Οι Κινέζοι κήρυξαν «πόλεμο» στον ύπνο - Τι κάνουν και δεν κοιμούνται;

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε πληρώνεται - Υπολογίστε ΕΔΩ το ποσό

Star Wars: Πέθανε ο «Darth Vader» Ντέιβιντ Πράουζ

Κορονοϊός: Σοκάρει ο Κώστας Τσόκλης - Θα έσωζα τον γέροντα, το παιδί μπορεί να είναι ένα βόδι όρθιο