ΥΓΕΙΑ

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης, 2 στους 3 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι άνθρωποι υιοθετούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Xinyao Liu από το Πανεπιστήμιο Central South στην πόλη Changsha της Κίνας, «περισσότεροι από 6 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν μειώνοντας την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, ζαχαρούχων ποτών, τρανς και κορεσμένων λιπαρών και προστιθέμενης ζάχαρης ή αλατιού και αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη ψαριών, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Ιδανικά, πρέπει να τρώμε 200 έως 300mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από θαλασσινά κάθε μέρα».

«Επιπλέον, κάθε μέρα πρέπει να στοχεύουμε σε 200 έως 300 γραμμάρια φρούτων, 290 έως 430 γραμμάρια λαχανικών, 16 έως 25 γραμμάρια ξηρών καρπών και 100 έως 150 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως» σύμφωνα με τον Δρ. Xinyao Liu.

Η μελέτη υπολόγισε ότι το 69% των θανάτων από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις παγκοσμίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υιοθετηθεί μια πιο υγιεινή διατροφή. «Οι ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό με υγιείς συμπεριφορές και τα άτομα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία να βελτιώσουν τις συνήθειές τους», επισημαίνει ο Δρ. Xinyao Liu.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την επίδραση 11 παραγόντων κινδύνου στο θάνατο από ισχαιμική καρδιακή νόσο:

- Διατροφή
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Χοληστερόλη
- Υψηλή γλυκόζη στο πλάσμα
- Κάπνισμα
- Υψηλός δείκτης μάζας σώματος
- Ατμοσφαιρική ρύπανση
- Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
- Μειωμένη νεφρική λειτουργία
- Έκθεση σε μόλυβδο
- Κατανάλωση αλκοόλ

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα και την διατροφή τους για να βελτιώσουν την καρδιακή τους υγεία. Προτείνουν την κατανάλωση μαγειρεμένου, φρέσκου φαγητού σε λογικές ποσότητες και κυρίως την πρόσληψη λαχανικών, αλλά και την κατανάλωση νερού, που ενυδατώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό, αντί αναψυκτικών και άλλων ροφημάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.

Διαβάστε επίσης:

Χοληστερίνη στην εφηβεία: Για ποιες μη αναστρέψιμες βλάβες αυξάνει τον κίνδυνο

Λίπος στην καρδιά: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Καρδιαγγειακά: 5 πρώιμες ενδείξεις που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)