ΥΓΕΙΑ

Χοληστερίνη στην εφηβεία: Για ποιες μη αναστρέψιμες βλάβες αυξάνει τον κίνδυνο

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στην εφηβεία και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στην πέμπτη δεκαετία της ζωής, ακόμη και αν κανείς καταφέρει να τα μειώσει στο ενδιάμεσο.

Χοληστερίνη στην εφηβεία: Για ποιες μη αναστρέψιμες βλάβες αυξάνει τον κίνδυνο

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη CARDIA, που ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, εξετάζοντας περισσότερους από 5.000 νέους ενήλικες ηλικίας από 18 έως 30 ετών, προκειμένου να κατανοήσουν πώς ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα ώστε να κατανοήσουν πως αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, στένωση αιμοφόρων αγγείων και θάνατος από καρδιαγγειακές παθήσεις) λόγω της αυξανόμενης σωρευτικής «έκθεσης» στην LDL χοληστερόλη για ένα μέσο διάστημα 22 ετών.

Διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η καμπύλη LDL, η οποία μέτρησε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και τον τον χρόνο έκθεσης σε αυτή, τόσο πιο πιθανό ήταν οι συμμετέχοντες να υποστούν καρδιαγγειακό συμβάν.

«Διαπιστώσαμε ότι τα αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης σε νεαρή ηλικία, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, κίνδυνος που παραμένει ακόμα και σε αυτούς που κατάφεραν αργότερα να μειώσουν αυτά τα επίπεδα», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Michael Domanski.

Για παράδειγμα, δύο άνθρωποι με τα ίδια επίπεδα χοληστερόλης στην ηλικία των 40 ετών, αντιμετωπίζουν διαφορετικούς κινδύνους εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, με τον κίνδυνο να είναι υψηλότερος για εκείνον που είχε πιο αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στην εφηβεία.

«Η ζημιά που γίνεται στις αρτηρίες νωρίς στη ζωή του ανθρώπου μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη και ενδεχομένως σωρευτική. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στους νέους ενήλικες προκειμένου να αποτραπούν προβλήματα τα επόμενα χρόνια», εξηγεί ο Δρ. Domanski.

«Το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν ήταν μόνο η καμπύλη που είναι υπεύθυνη για τη διαφορά στον κίνδυνο αλλά και το χρονικό διάστημα της έκθεσης. Το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των τακτικών ελέγχων της χοληστερόλης ήδη από την αρχή της ενηλικίωσης με στόχο τη μείωση του χρόνου της υψηλής έκθεσης», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Λίπος στην καρδιά: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Καρδιαγγειακά: Η καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο έως και 30%

Χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά