ΥΓΕΙΑ

Lockdown λόγω κορονοϊού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Πληθαίνουν τα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του lockdown λόγω της πανδημίας στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Lockdown λόγω κορονοϊού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Μελέτη για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, έδειξε ότι τα επίπεδα του στρες, της μοναξιάς και του θυμού έχουν σημειώσει δραματική αύξηση και στην Ελλάδα.

Πρόσφατη έρευνα στην Αργεντινή, με επικεφαλής τον δρα Ματίας Φόσκο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ιδρύματος Φαβαλόρο του Μπουένος Άϊρες, βρήκε ότι το «λοκντάουν» λόγω κορονοϊού σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, με βάση τις εισαγωγές ασθενών στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων κατά το πρώτο επιδημικό κύμα της άνοιξης.

Η μελέτη αφορούσε 12.241 ασθενείς με μέση ηλικία 57 ετών.

«Η πιθανότητα υπέρτασης ήταν αυξημένη κατά 37% στη διάρκεια της πρώτης τρίμηνης περιόδου υποχρεωτικής κοινωνικής απομόνωσης στην Αργεντινή», ανέφερε ο δρ Φόσκο.

Η αυξημένη πιθανότητα υπέρτασης αποδόθηκε στο αυξημένο στρες λόγω της πανδημίας, στις περιορισμένες κοινωνικές επαφές και στα αυξημένα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, που από κοινού οδηγούν σε μεγαλύτερη ψυχική ένταση.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε κοινό διαδικτυακό συνέδριο του Κογκρέσου Καρδιολογίας της Αργεντινής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Λίπος στα πόδια: Τι δείχνει για τον κίνδυνο υπέρτασης

Τροφές πλούσιες σε κάλιο για τη ρύθμιση της πίεσης και των καρδιακών παλμών (εικόνες)

Ο χυμός που ωφελεί την καρδιά και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση (βίντεο)