ΥΓΕΙΑ

Lockdown: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ

Όσο περισσότερο χρόνο αναγκάζονται οι άνθρωποι να μένουν στο σπίτι τους λόγω των περιοριστικών μέτρων (lockdown) εξαιτίας της πανδημίας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να το ρίξουν στο ποτό και να κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Lockdown: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση, δείχνοντας ότι το στρες λόγω Covid-19 και των συνεπαγόμενων περιορισμών μπορεί να πυροδοτήσει μία στενότερη -ακόμη και επικίνδυνη- σχέση με το αλκοόλ.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας υπολόγισαν ότι κάθε εβδομάδα παράτασης ενός lockdown, αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αλκοόλ, δηλαδή μέσα σε δύο ώρες να πιεί ένας άνδρας περισσότερα από πέντε ποτά και μία γυναίκα πάνω από τέσσερα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν κατάθλιψη ή ιστορικό αλκοολισμού.

Η δειγματοληπτική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 2.000 άτομα άνω των 18 ετών, με μέση ηλικία 42 ετών, κατά το πρώτο πανδημικό κύμα της άνοιξης. Από αυτούς, σχεδόν το ένα τρίτο (ποσοστό 32%) παραδέχτηκαν ότι κατέφευγαν στο αλκοόλ εν μέσω πανδημίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν τάσεις υπερικατανάλωσης αλκοόλ, στη διάρκεια του πανδημικού lockdown, έπιναν -κατά μέσο όρο- τέσσερα ποτά την ημέρα, έναντι δύο ποτών όσων απέφευγαν τις κραιπάλες, ενώ μπορεί να έφθαναν και τα επτά ποτά.

«Ο αυξημένος χρόνος παραμονής στο σπίτι αποτελεί παράγοντα στρες, που επιδρά αρνητικά στο ποτό και η πανδημία Covid-19 μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα ουσιών «American Journal of Drug and Alcohol Abuse».

Διαβάστε επίσης:

Αρρυθμίες και αλκοόλ: Γιατί αποτελούν θανατηφόρο συνδυασμό

Αλκοόλ: Ποια όργανα ωφελεί η μέτρια κατανάλωση (εικόνες)

Αλκοόλ: Τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης για τον εγκέφαλο