ΥΓΕΙΑ

Προεμμηνόπαυση: Η συμβολή των φυτικών ινών στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Η προεμμηνόπαυση είναι η μεταβατική περίοδος που διαρκεί από τις πρώτες ορμονικές αλλαγές μέχρι την πλήρη εμμηνόπαυση, δηλαδή την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως.

Προεμμηνόπαυση: Η συμβολή των φυτικών ινών στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Είναι ένα στάδιο που ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Γενικά, ξεκινά όταν οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα.

Τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν εξάψεις, ευαισθησία στο στήθος, έντονες εναλλαγές διάθεσης, αίσθημα κόπωσης, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, κολπική ξηρότητα και δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ, συχνοουρία και ακράτεια κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα, διαταραχές ύπνου κ.α.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, οι φυτικές ίνες μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η έρευνα έδειξε αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φυτικών ινών και κατάθλιψης σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αλλά όχι σημαντικές διαφορές στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 5.800 γυναίκες διαφόρων ηλικιών.

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ανάλογα οφέλη των φυτικών ινών για την ψυχική υγεία, είναι η πρώτη έρευνα που κατηγοριοποιεί τη σχέση σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η έρευνα αφορούσε επίσης μεγαλύτερο εύρος ηλικιών γυναικών σε εμμηνόπαυση.

Οι ειδικοί κατέληξαν σε αντίστροφη σχέση μεταξύ πρόσληψης διατροφικών ινών και κατάθλιψης σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αλλά όχι σημαντικές διαφορές στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Η σχέση μεταξύ φυτικών ινών και κατάθλιψης, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την αλληλεπίδραση εντέρου-εγκεφάλου, καθώς εκτιμάται ότι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τη νευροδιαβίβαση. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την ποικιλία του εντερικού μκροβιώματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

Διαβάστε επίσης:

Περιεμμηνόπαυση: Ποια συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης εμφανίζει το ένα τρίτο των γυναικών

Υπέρταση στην εμμηνόπαυση: Πώς θα την προλάβετε

Εμμηνόπαυση: Οι ενώσεις που προκαλούν διαταραχές του ύπνου