ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Προστατεύει η βιταμίνη D από τη λοίμωξη;

Προηγούμενες μελέτες βρήκαν ενδείξεις ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D καθιστούν κάποιον πιο ανθεκτικό έναντι του κορονοϊού και μειώνουν την πιθανότητα να αρρωστήσει βαριά, εάν μολυνθεί.

Κορονοϊός: Προστατεύει η βιταμίνη D από τη λοίμωξη;

Δύο νέες μελέτες, μία Ελλήνων και μία Καναδών επιστήμονων, δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις εκτιμήσεις, καθώς δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D προστατεύουν από τον κορονοϊό και τη λοίμωξη Covid-19.

Οι δύο νέες έρευνες καταλήγουν ουσιαστικά, στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή δεν φαίνεται κάποια άμεση σχέση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και στην έκβαση της νόσου Covid-19.

Η ελληνική μελέτη, από τον αναπληρωτή καθηγητή Μιχαήλ Χουρδάκη και τη Δήμητρα Ραφαηλία Μπακαλούδη του Εργαστηρίου Υγιεινής, Κοινωνικής-Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συσχέτισε στοιχεία για τα επίπεδα βιταμίνης D σε 24 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) με τα στοιχεία για τη λοίμωξη Covid-19 (κρούσματα, αναρρώσεις και θάνατοι) σε κάθε μία από αυτές. Η ανάλυση δεν έδειξε καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης και σε αυξημένα κρούσματα ή αυξημένη θνητότητα λόγω του κορονοϊού ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

«Υπάρχει μία υπερπληθώρα πληροφοριών σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D, η οποία έχει επαινεθεί για πάρα πολλά πράγματα, μολονότι έχουμε πολύ περιορισμένα στοιχεία για κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Χουρδάκης.

Η καναδική μελέτη εστίασε σε ανθρώπους με γενετικό υπόβαθρο που τους δημιουργεί προδιάθεση για έλλειψη βιταμίνης D. Ούτε σε αυτήν την περίπτωση βρέθηκαν πειστικά στοιχεία ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D προστατεύουν από την Covid-19.

«Ως επιστήμονες πιστεύουμε στα δεδομένα. Και τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η βιταμίνη D δεν προστατεύει από την Covid-19. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στο πεδίο των μελετών πάνω στις βιταμίνες υπάρχει μία εξοικείωση του κοινού με τις βιταμίνες και ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης σε αυτές, το οποίο δεν βλέπουμε για άλλα είδη παρεμβάσεων. Έτσι, οι άνθρωποι πολύ θα ήθελαν να υπάρχει μία τέτοια λύση (κατά του κορονοϊού), αλλά μερικές φορές δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο δρ Μπρεντ Ρίτσαρντς του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, ένας από τους Καναδούς ερευνητές.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ο ρόλος της επάρκειας βιταμίνης D στην πρόγνωση των ασθενών

Κορονοϊός: Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη της υποξίας και του πρόωρου θανάτου

Κορονοϊός: Η έλλειψη ποιας βιταμίνης μας κάνει πιο ευάλωτους στη λοίμωξη