Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα, τύποι και η πιο αποτελεσματική φροντίδα για ανακούφιση

Ήξερες ότι 165 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχουν έκζεμα και ότι το 10% των ενήλικων ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα του εκζέματος; Κι όμως, το έκζεμα είναι μία από τις πλέον συνηθισμένες παθήσεις της επιδερμίδας για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία αλλά είναι διαχειρίσιμη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι ακριβώς είναι το έκζεμα;

Έκζεμα ονομάζεται μία ομάδα παθήσεων οι οποίες προκαλούν κνησμό στο δέρμα, φλεγμονές ή/και εξανθήματα. Σε αντίθεση με το τι μπορεί να πίστευες, το έκζεμα δεν είναι μόνο ένα. Υπάρχουν επτά τύποι εκζέματος: Το Εξωγενές έκζεμα, η Ερεθιστική δερματίτιδα: Αλλεργική δερματίτιδα / Φωτοδερματίτιδα, το Ενδογενές έκζεμα: Ατοπικό έκζεμα (η πιο συνήθης μορφή) / Σμηγματορροϊκό έκζεμα / Νομισματοειδές έκζεμα / Δυσιδρωσικό έκζεμα / Έκζεμα εκ στάσης.

ekzema2

ΑΤΟΠΙΚΟ ΕΚΖΕΜΑ: Είναι μία από τις πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις και παρουσιάζεται κυρίως κατά την παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην εφηβεία ή την ενήλικη ζωή. Οι μορφές του είναι πολλές και μπορεί να κυμαίνονται από σοβαρές ως και πολύ ήπιες.

Ακόμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειώσουμε ότι, το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό. Δεν μπορείς να το «κολλήσεις» από κάποιον ωστόσο, τα ακριβή αίτια που το προκαλούν είναι ακόμα σχετικά άγνωστα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το έκζεμα είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γονιδίων και περιβαλλοντικών παραγόντων. Όταν ένα ερεθιστικό ή ένα αλλεργιογόνο στοιχείο από το εξωτερικό ή εξωτερικά του σώματος «ενεργοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή είναι που προκαλεί τα κοινά συμπτώματα στους περισσότερους τύπους εκζέματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκζέματος;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι πάντα, είναι ότι το έκζεμα και τα συμπτώματά του διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το έκζεμα μπορεί να μην φαίνεται το ίδιο σε εσένα όπως σε άλλον ενήλικα ή σε ένα παιδί. Ακόμα, διαφορετικοί τύποι εκζέματος μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

ekzema3



Το έκζεμα συνήθως προκαλεί κνησμό, από ήπιο έως μέτριο. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, ο κνησμός γίνεται τόσο έντονος, που ο ασθενής ξύνει την περιοχή ώσπου να ματώσει, επιδεινώνοντας έτσι το έκζεμα. Αυτό ονομάζεται «κύκλος κνησμού-ξεσμού» και συμβαίνει πολύ συχνά.

Η λίστα των συμπτωμάτων:

⦁ Κνησμός
⦁ Ξηρό, ευαίσθητο δέρμα
⦁ Φλεγμονώδες, αποχρωματισμένο δέρμα
⦁ Τραχιά, δερματώδη ή φολιδωτά σημεία δέρματος
⦁ Πρηξίματα

Τα συμπτώματα του εκζέματος μπορεί να εμφανιστούν όλα μαζί ταυτόχρονα ή κάποια περιστασιακά. Μπορεί επίσης να υπάρξει έξαρση των συμπτωμάτων ή και ύφεση.

Υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα;

Δυστυχώς δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για το έκζεμα αλλά υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τα συμπτώματα Ένα από αυτά, είναι το Lipikar Eczema Med που δρα ενάντια στα συμπτώματα του εκζέματος. Πρόκειται για το πρώτο ιατροτεχνολογικό προϊόν για το έκζεμα από τη La Roche-Posay, η οποία αναπτύσσει συνθέσεις με στόχο να αλλάξει τη ζωή όσων ταλαιπωρούνται από τις δερματικές αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις του ευαίσθητου δέρματος. Τι σημαίνει όμως «ιατροτεχνολογικό» προϊόν;

ekzema4



Ιατροτεχνολογικό, θεωρείται ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση, πρόληψη, πρόβλεψη, παρακολούθηση, πρόγνωση ή ανακούφιση ασθενειών στους ανθρώπους. Το Lipikar Eczema Med, έχει αποδειχθεί κλινικώς ότι ανακουφίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα του εκζέματος και προσφέρει πρωτοφανή αποτελέσματα, που αλλάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή την ενοχλητική, δερματική πάθηση.

Το Lipikar Eczema Med

Το Lipikar Eczema Med, είναι αποτέλεσμα μελετών οι οποίες έριξαν φως στο μικροβίωμα του δέρματος. Αρχικά, τα επιστημονικά εργαστήρια της La Roche-Posay, μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην ανισορροπία του μικροβιώματος του δέρματος και του εκζέματος.

Με το La Roche-Posay, Lipikar Eczema Med ωστόσο, η La Roche-Posay έφερε την επανάσταση, στοχεύοντας τα συγκεκριμένα βακτήρια, τα οποία ευθύνονται για τα συμπτώματα του εκζέματος.

ekzema5

Πώς; Χάρη στο Endobioma, ένα νέο συστατικό που καταπολεμά το έκζεμα χωρίς να διαταράσσει το μικροβίωμα του δέρματος. Το πρωτοποριακό αυτό συστατικό, εξαλείφει τα βακτήρια τα οποία προκαλούν τα συμπτώματα του εκζέματος και έτσι, το Lipikar Eczema Med μετατρέπεται στην πλέον ισχυρή λύση ενάντια στον κνησμό, την ερυθρότητα, τη φλεγμονή και τον ερεθισμό του εκζέματος.

Η δράση του είναι απόλυτα ακριβής, ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο τα ωφέλιμα για την επιδερμίδα βακτήρια και γι΄ αυτό είναι κατάλληλο για ενήλικες, παιδιά και βρέφη. Μάλιστα, είναι τόσο φιλικό προς την επιδερμίδα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χέρια, σώμα ακόμα και στο πρόσωπο ή και πολύ ευαίσθητες περιοχές όπως τα βλέφαρα.

Πώς χρησιμοποιείται

Εφαρμόζεις μία λεπτή στρώση σε καθαρή, χωρίς άλλα προϊόντα, επιδερμίδα 2 με 3 φορές την ημέρα και περιμένεις να στεγνώσει τελείως πριν προχωρήσεις σε κάποιο άλλο προϊόν ή δραστηριότητα.

Έτσι, με τον πιο απλό τρόπο, ένας ενήλικας ή και ένα παιδί, μπορεί να ανακουφιστεί άμεσα από τα συμπτώματα του εκζέματος, σπάζοντας τον «κύκλο κνησμού-ξεσμού» και ζώντας την κάθε μέρα με άνεση, χωρίς προβλήματα.

Θεαματικά αποτελέσματα

Σε κλινική μελέτη της La Roche-Posay, στην οποία συμμετείχαν σε 43 άτομα (παιδιά και ενήλικες, ηλικίας από 6 μηνών έως 57 ετών), το 65% των χρηστών παρατήρησαν ορατή βελτίωση μετά από μόλις 3 ημέρες χρήσης ενώ μετά από μία εβδομάδα χρήσης το ποσοστό των χρηστών που παρατήρησε ορατή βελτίωση ανέβηκε στο 91%.

Με συστηματική χρήση 2 εβδομάδων, το σύνολο των παιδιών που συμμετείχαν και η συντριπτική πλειοψηφία των ενήλικων παρατήρησαν σαφέστατα βελτιωμένη ποιότητα ζωής και ψυχολογική ανάταση.

Μια αποτελεσματική λύση με πολλαπλά οφέλη

Ο κνησμός, η ερυθρότητα και η φλεγμονή του εκζέματος δεν είναι μόνο επιφανειακά προβλήματα της επιδερμίδας αλλά συνδέονται άμεσα με τη χαμηλότερη ποιότητα ζωής, σε σύγκριση με άλλες χρόνιες παθήσεις.

Ενδεικτικά, το 86% των παιδιών με έκζεμα παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου όταν το έκζεμά τους βρίσκεται σε έξαρση, το 60% αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο ενώ το 79% των ενήλικων με έκζεμα, αναφέρουν ότι απουσιάζουν από την εργασία τους, εξαιτίας των συμπτωμάτων του εκζεματος.

ekzema7

Κατανοώντας λοιπόν ότι, τα συμπτώματα του εκζέματος (φλεγμονή, ερυθρότητα, κνησμός) δεν επηρεάζουν μονάχα το δέρμα, αλλά έχουν άμεση επίδραση στην ποιότητα ζωής και την ψυχολογία του ασθενούς, η La Roche-Posay, με τη δημιουργία του Lipikar Eczema Med, πέτυχε το στόχο της και κράτησε την υπόσχεση που δίνει με τη δημιουργία κάθε πρωτοποριακού προϊόντος της γκάμας της: Να δημιουργεί ουσιαστικές λύσεις που αλλάζουν και βελτιώνουν τη ζωή του κάθε ενός από εμάς.

ekzema8

Αναζήτησε το νέο La Roche-Posay, Lipikar Eczema Med στο κοντινότερο σε εσένα φαρμακείο.