Πώς οι CAR-T θεραπείες δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στο 60-70% των παιδιών με καρκίνο

«Οι CAR-T θεραπείες, είναι κυτταρικές θεραπείες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για κύτταρα, τα οποία απομονώνουμε από το αίμα των παιδιών που πάσχουν από μία συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας, την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και μάλιστα την λευχαιμία αυτή που δεν έχει ανταποκριθεί με τη συμβατική θεραπεία, η οποία είναι είτε η χημειοθεραπεία, είτε η μεταμόσχευση μυελού των οστών», ανέφερε ο Ευγένιος Γουσέτης, τονίζοντας πως πρόκειται για το τελευταίο «όπλο» που μας μένει στις σπάνιες περιπτώσεις, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με τις συμβατικές θεραπείες.

Ο ίδιος, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές οι θεραπείες στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς και για τα αποτελέσματα των θεραπειών αυτών.

«Τα αποτελέσματα των CAR-T θεραπειών είναι εξαιρετικά, ιδιαίτερα στα παιδιά. Μιλάμε για παιδιά, τα οποία ήταν αρχικά ανθεκτικά στη συμβατική θεραπεία, δηλαδή ουσιαστικά πριν την ανακάλυψη αυτού του είδους της θεραπείας τα παιδιά αυτά ήταν καταδικασμένα. Πλέον προσφέρεται στα παιδιά αυτά η πιθανότητα να γίνουν καλά ή η ευκαιρία να ξανακάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών και μέσω αυτής να γίνουν καλά», υπογράμμισε δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: