ΥΓΕΙΑ

Η ποδηλασία στο δρόμο προκαλεί μείωση της οστικής πυκνότητας - μελέτη

Η έλλειψη πρόσκρουσης στα οστά κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης ποδηλασίας μειώνει την οστική πυκνότητα, ειδικά στην περιοχή του ισχίου.

Η ποδηλασία στο δρόμο προκαλεί μείωση της οστικής πυκνότητας - μελέτη

Είναι κοινώς γνωστό ότι η ποδηλασία είναι μια υγιεινή, αερόβια άσκηση που ενδυναμώνει την καρδιά και τους μύες των ποδιών ενώ βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους καθώς συμβάλει στο κάψιμο των θερμίδων. Στον αντίποδα, οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Rambam στη Χάιφα έχουν άλλη άποψη.

Μια νέα μετα-ανάλυση - μια διαδικασία αναζήτησης που χρησιμοποιείται για τη συστηματική συγχώνευση των ευρημάτων ανεξάρτητων μελετών - από ερευνητές της Rambam κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εκτός εάν κάνετε ποδήλατο εκτός δρόμου, η ποδηλασία μειώνει την οστική πυκνότητα και μπορεί να προκαλέσει κατάγματα του μηριαίου οστού.

Οι Δρ. Ianiv Simonovich, Nadav Rinot και Yaniv Keren γράφουν στο τελευταίο τεύχος του εβραϊκού περιοδικού Harefuah του Ισραηλινού Ιατρικού Συλλόγου ότι η έλλειψη επίδρασης στα οστά κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης ποδηλασίας μειώνει την οστική πυκνότητα ειδικά στην περιοχή του ισχίου και ότι «το το φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες, εφήβους, ενήλικες, άνδρες και γυναίκες».

Χαμηλότερη οστική πυκνότητα βρέθηκε στη σπονδυλική στήλη καθώς και στα μηριαία οστά μεταξύ εκείνων που έκαναν ποδήλατο στους δρόμους.

ostiki-ygeia.jpg

Πώς να αποφύγετε την απώλεια οστικής πυκνότητας

Για να αποφευχθεί αυτό, η ερευνητική ομάδα συνιστά να ενσωματώσετε στη ρουτίνα της προπόνησης τρέξιμο και ποδηλασία εκτός δρόμου (μη άσφαλτος). Η άρση βαρών προτάθηκε επίσης για την αύξηση της οστικής πυκνότητας. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει επαρκή πρόσληψη ασβεστίου.

Η άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης περιλαμβάνει το ανέβασμα στις σκάλες, το περπάτημα και άλλες κινήσεις που δεν κάνουν τα πόδια σας να χτυπούν στο έδαφος.

Το άρθρο δεν συγκρίνει συγκεκριμένα τη χρήση ενός στατικού ποδηλάτου γυμναστικής ή μιας ελλειπτικής μηχανής στο σπίτι ή σε ένα γυμναστήριο, η οποία μπορεί να είναι χαλαρή. Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η περιστροφή - ένας πολύ γρήγορος τύπος ποδηλασίας που αναγκάζει τους οπίσθιους μηριαίους μύες και όλους τους κύριους μύες του κάτω μέρους του σώματος να εργαστούν σκληρότερα- μπορεί να αυξήσει την απώλεια οστικής πυκνότητας.