ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο ύπνος με ανεμιστήρα όλη τη νύχτα θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την υγεία

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει είναι φυσικό να έχετε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα προκειμένου να δροσιστείτε, αν τα παράθυρά σας δεν προκαλούν ρεύμα. Όμως, τι κινδύνους ελλοχεύει και γιατί θα ήταν σκόπιμο να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια; 

Γιατί ο ύπνος με ανεμιστήρα όλη τη νύχτα θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την υγεία

Οι ανεμιστήρες μπορούν να μας δροσίσουν μεταφέροντας κρύο αέρα στο σώμα βοηθώντας το κορμί μας να χάσει θερμότητα με τη διαδικασία της μεταφοράς του αέρα.

Είτε χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα οροφής, είτε επιτραπέζιο πρέπει πάντα να είναι καθαρός και απαλλαγμένος από σκόνη.

Αλλά κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών οι ανεμιστήρες διαχέουν τον ξηρό και ζεστό αέρα γύρω από την κρεβατοκάμαρα. Λόγω του αέρα υπάρχει και μεταφορά σκόνης, η οποία μπορεί να επιδεινώσει χρόνιες παθήσεις υγείας όπως το άσθμα. Συνεπώς αν είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα, το να κοιμάστε με τον ανεμιστήρα σε λειτουργία μπορεί να σας δροσίσει αλλά παράλληλα θα μπορούσε να σας προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Τα προβλήματα που προκαλεί ο ανεμιστήρας

Ξηροφθαλμία

Ο αέρας αφυδατώνει τα μάτια. Γι΄αυτό πριν πάτε για ύπνο ή ανοίξετε τον ανεμιστήρα είναι καλό να βάλετε στα μάτια σας ένα κολλύριο ενυδατικό. Έτσι ο ανεμιστήρας δεν θα επιδεινώσει το πρόβλημά σας.

Φραγμένα ιγμόρεια

Το να αφήσετε τον ανεμιστήρα σας ανοιχτό τη νύχτα μπορεί να φράξει ακόμη περισσότερο τα ιγμόρειά σας. Ο ανεμιστήρας μπορεί να στεγνώσει τον φάρυγγα και τις ρινικές διόδους. Εάν η ξηρότητα είναι έντονη το σώμα σας θα παράξει περίσσεια βλέννας με αποτέλεσμα να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε πονοκεφάλους αλλά και βουλωμένη μύτη.

Εάν έχετε προβλήματα με αλλεργίες - είτε από γύρη, ακάρεα σκόνης ή μούχλα - ένας ανεμιστήρας μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Οι ανεμιστήρες διοχετεύουν αυτά τα αλλεργιογόνα στον αέρα που αναπνέετε. Γι' αυτό είναι σημαντικό ο χώρος που θα δουλεύει ο ανεμιστήρας να είναι καθαρός, ξεσκονισμένος και απολυμασμένος.

Δερματικά προβλήματα

Ο αέρας που πηγάζει από τον ανεμιστήρα μπορεί να επιδεινώσει ένα τυχόν έκζεμα καθώς διαταράσσει τη λειτουργία φραγμού του δέρματος, πράγμα που σημαίνει ότι το δέρμα χάνει νερό πιο εύκολα και τείνει να αφυδατώνεται και να σπάσει.

Είναι, επίσης, πιο ευαίσθητο σε τοπικές λοιμώξεις. Ένα δροσερό ντους, βαμβακερά σεντόνια, καλή ενυδάτωση του δέρματος και ανοιχτά παράθυρα με σίτες βοηθούν στο να κοιμηθείτε ευκολότερα.

Ροχαλητό και άπνοια ύπνου

Η αναπνοή σε ζεστό ξηρό αέρα μπορεί να επιδεινώσει το ροχαλητό και την αποφρακτική άπνοια ύπνου. Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε ένα μπολ με νερό μπροστά από τον ανεμιστήρα ή να βάλετε παγάκια σε ένα μπολ ώστε να παράγει δροσερό αέρα.

Πιάσιμο

Ο αέρας που διαχέεται από τον ανεμιστήρα αν κοιμάστε χωρίς σεντόνι ή χτυπάει απευθείας πάνω σας μπορεί να δημιουργήσει ψύξη και να κάνει τους μύες να είναι τεταμένοι προκαλώντας κράμπες.

Εν κατακλείδι ενώ ο ανεμιστήρας αποτελεί μια λύση ανάγκης προσπαθήστε όσο μπορείτε να σκέφτεστε οικολογικά και έξυπνα. Αν είναι εύκολο δημιουργήστε ρεύμα, έτσι ώστε ο χώρος να δροσίζεται. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείτε πάντοτε βαμβακερά σεντόνια, εσώρουχα, πιτζάμες ή νυχτικιές. Κάντε ένα δροσερό μπάνιο και προσπαθήστε να τρώτε ελαφρά πριν ξαπλώσετε. Τέλος, κατά τη διάρκεια της ημέρας κρατήστε το σπίτι σας δροσερό κλείνοντας τα παντζούρια και τα παράθυρα.