ΥΓΕΙΑ

Τρεις ενδείξεις υψηλής χοληστερίνης στα μάτια

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυνητικά απειλητικών για τη ζωή παθήσεων.

Τρεις ενδείξεις υψηλής χοληστερίνης στα μάτια

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που υπάρχει στο αίμα.

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: η HDL και η LDL.

Η HDL είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας και είναι απαραίτητη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η LDL είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας και σχηματίζει πλάκα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το να γνωρίζετε τις τιμές της χοληστερόλης είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία σας και για να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες.

Όταν οι τιμές της χοληστερόλης είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, εκδηλώνονται κάποια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων τριών που μπορείτε να εντοπίσετε μέσα και γύρω από τα μάτια σας.

Ξανθέλασμα

Πρόκειται για το πιο κοινό οφθαλμικό σύμπτωμα που συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Είναι λιπώδεις στρογγυλές ή ωοειδείς πλάκες κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος μαλακές στην αφή. Αυτές οι εναποθέσεις είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης χοληστερόλης κάτω από το δέρμα.

Το μέγεθός τους εκτείνεται από 2mm-30mm και τις περισσότερες φορές έχουν την τάση ενοποίησης και πολλαπλασιασμού. Με την πάροδο του χρόνου, τα ξανθελάσματα προχωρούν, πολλαπλασιάζονται σε αριθμό, αυξάνονται σε όγκο, γίνονται μόνιμα και δυστυχώς δεν υποχωρούν μόνα τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ακίνδυνες και ανώδυνες βλάβες, σε αρκετές περιπτώσεις είναι παραμορφωτικά και χρειάζεται η αφαίρεσή τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν ξανθελάσματα, έχουν και υψηλή χοληστερόλη.

Arcus senilis

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε έναν γκρι, λευκό ή μπλε δακτύλιο γύρω από τον κερατοειδή σας, το καθαρό εξωτερικό στρώμα του ματιού σας που καλύπτει την ίριδα.

Αυτή η κοινή οφθαλμική πάθηση είναι γνωστή ως arcus senilis, προκαλείται από τη συσσώρευση λιπιδίων στο σώμα και μπορεί να είναι σημάδι καρδιαγγειακού κινδύνου.

Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής είναι ο εσωτερικός χιτώνας του οφθαλμού που μετατρέπει τις ακτίνες φωτός σε νευρικά σήματα και τα στέλνει στον εγκέφαλο.

Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι η απόφραξη των φλεβών που απάγουν το αίμα έξω από τον αμφιβληστροειδή.

Το πιο συχνό αίτιο απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι η σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) και ο σχηματισμός θρόμβου.

Απόφραξη κλάδου φλέβας αμφιβληστροειδούς συνήθως συμβαίνει στα σημεία διασταυρώσεως αρτηρίας με φλέβα, όπου η αρτηρία που έχει υποστεί πάχυνση λόγω της αθηροσκλήρωσης, πιέζει τη φλέβα που βρίσκεται από κάτω της.

Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με απόφραξη φλέβας στον ένα οφθαλμό έχουν αυξημένο κίνδυνο (9-15%) να εμφανίσουν την ίδια επιπλοκή στον ίδιο η τον άλλο οφθαλμό στη διάρκεια των επόμενων 5 ετών. Αρρύθμιστη υπέρταση σχετίζεται με υποτροπή απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς στον ίδιο ή τον άλλο οφθαλμό.

Πηγή: mirror.co.uk