ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Η σχέση της με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

Η κατάθλιψη επηρεάζει 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Κατάθλιψη: Η σχέση της με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε όλους τους ανθρώπους και οι επιστήμονες αναζητούν νέες θεραπείες.

Το σώμα μας χρειάζεται τη σωστή ποσότητα βιταμίνης D για να λειτουργήσει φυσιολογικά, σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο.

Ολοένα και πληθαίνουν τα στοιχεία που συνδέουν τη βιταμίνη D με την κατάθλιψη. Νέα μετα-ανάλυση 41 επιστημονικών μελετών, δείχνει πως τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα σε ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η χημική ισορροπία του εγκεφάλου μπορεί να ελεγχθεί όταν ρυθμιστούν τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων, τα οποία με τη σειρά τους ρυθμίζουν διάφορες λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη βιταμίνη D.

Η ανάλυση αφορούσε 53.235 ανθρώπους, κάποιοι εκ των οποίων δεν είχαν κατάθλιψη ή έπαιρναν εικονικά φάρμακα (plecebos).

Μία τυπική δοσολογία ήταν τα 50-100 μικρογραμμάρια βιταμίνης D τη μέρα.

vitamini-d-capsule.jpg

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι στους συμμετέχοντες με κατάθλιψη, τα συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν πιο αποτελεσματικά από τα εικονικά φάρμακα στη μείωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων.

Φάνηκε μάλιστα να είναι πιο αποτελεσματικά σε βραχυπρόθεσμες περιόδους κάτω των 12 εβδομάδων.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν θετικά αποτελέσματα τόσο σε άτομα με σοβαρή κατάθλιψη όσο και σε άτομα με λιγότερο βαριά κλινικά συμπτώματα.

«Τα ευρήματα ενθαρρύνουν τη διενέργεια νέων, υψηλού επιπέδου κλινικών δοκιμών σε ασθενείς με κατάθλιψη, για να ρίξουμε φως στον πιθανό ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης» δήλωσε ο Tuomas Mikola από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Φιλανδίας.

Παρά το μεγάλο εύρος της μετα-ανάλυσης, χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την επιβεβαίωση των ευρημάτων, λόγω της ετερογενούς φύσης των πληθυσμών που μελετήθηκαν.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την θεωρία ότι η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί κατάθλιψη ή πως τα συμπληρώματα από μόνα τους μπορούν να είναι η θεραπεία. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες μεγαλύτερων κλινικών πληθυσμών για να επιβεβαιωθεί η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ