ΥΓΕΙΑ

Από ποια παιδική ίωση προστατεύει η λήψη βιταμίνης D & ιχθυελαίων στην εγκυμοσύνη

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λαρυγγίτιδα, εάν οι μητέρες τους λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων και βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Από ποια παιδική ίωση προστατεύει η λήψη βιταμίνης D & ιχθυελαίων στην εγκυμοσύνη

Η λαρυγγίτιδα είναι είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και η πιο συχνή αιτία οξείας απόφραξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών στα βρέφη και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Αν και πρόκειται για κοινή ίωση και με ήπια συμπτώματα, κάποια παιδιά χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και αναπνευστική υποστήριξη.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο βήχα, βράχνιασμα και δυσκολία στην αναπνοή.

Το παιδί μολύνεται μέσα από άμεση επαφή με ένα προσβεβλημένο άτομο, ή μέσα από μολυσμένες εκκρίσεις ατόμου που φέρει τον ιό, π.χ. μολυσμένα αντικείμενα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 736 έγκυες τις οποίες χώρισαν σε τέσσερις ομάδες.

Οι έγκυες λάμβαναν διαφορετικές δόσεις –υψηλές ή τυπικές– συμπληρωμάτων βιταμίνης D, και είτε ψάρι είτε ελαιόλαδο καθημερινά από την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους μέχρι και μία εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Οι ειδικοί κατέγραψαν συνολικά 97 κρούσματα λαρυγγίτιδας στα παιδιά.

Συνολικά, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπαιρναν ιχθυέλαια διέτρεχαν 11% μικρότερο κίνδυνο λαρυγγίτιδας, σε σύγκριση με τον κατά 17% αυξημένο κίνδυνο που διέτρεχαν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν ελαιόλαδο.

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπαιρναν υψηλές δόσεις βιταμίνης D είχαν κατά 11% κίνδυνο αυξημένο κίνδυνο λαρυγγίτιδας, σε σύγκριση με τον κατά 18% αυξημένο κίνδυνο εκείνων των οποίων οι μητέρες έλαβαν την τυπική δόση βιταμίνης D.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν από τον Δρα Nicklas Brustad στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

«Δεν υπάρχει επί του παρόντος εμβόλιο κατά του παθογόνου που προκαλεί αυτή την ασθένεια. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D και τα ιχθυέλαια θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά κατά της παιδικής λαρυγγίτιδας σε αρκετά υψηλές δόσεις».

Πηγή: Mail Online