Πώς η μείωση των θερμίδων έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην υγεία
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να ζήσουν περισσότερο και ένας υγιεινός τρόπος ζωής με κατανάλωση λιγότερων θερμίδων συμβάλει ως προς αυτόν τον στόχο.
Για να είμαστε σε φόρμα και να έχουμε καλή υγεία πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, να μην πίνουμε πολύ αλκοόλ και να απέχουμε από το κάπνισμα. Αλλά οι άνθρωποι ζουν πραγματικά περισσότερο αν καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες; Πειράματα σε εργαστήριο έχουν δείξει ότι αυτό συμβαίνει με μύγες, σκουλήκια και ποντίκια. Τώρα το Πανεπιστήμιο Yale μπόρεσε να αποδείξει ότι μια ελεγχόμενη διατροφή από άποψη θερμίδων μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο υγεία και πιθανά μερικά επιπλέον χρόνια υγιούς ζωής.
Τα πορίσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science» βασίζονται σε μια μακροχρόνια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων σε υγιείς ενήλικες. Στο πλαίσιο της έρευνας προσδιορίστηκε η βασική πρόσληψη θερμίδων 200 συμμετεχόντων και ζητήθηκε από ορισμένα από τα άτομα που συμμετείχαν να καταναλώνουν 14% λιγότερες θερμίδες. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έτρωγαν ό,τι κατανάλωναν πριν πάρουν μέρος στη μελέτη. Κατά τη διάρκεια δύο ετών, οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις στην υγεία και των δύο ομάδων.
«Θέλαμε να μάθουμε, αν η μείωση των θερμίδων είναι τόσο επωφελής για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα», φέρεται να είπε ο συγγραφέας της μελέτης Vishwa Deep Dixit, καθηγητής παθολογίας και ανοσοβιολογίας του Πανεπιστημίου Yale στο New Haven του Κονέκτικατ.
Ήταν γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει χρόνιες ασθένειες που συντομεύουν τη ζωή. Για να ανακαλύψει εάν η μείωση των θερμίδων εξουδετερώνει τις φλεγμονώδεις διεργασίες, ο Dixit και η ομάδα του διερεύνησαν τις επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και το μεταβολισμό. Η εν λόγω ομάδα ξεκίνησε με τον θύμο αδένα, που ονομάζεται επίσης bries. Σε αυτόν τον αδένα πάνω από την καρδιά, μεταξύ άλλων, τα Τ λεμφοκύτταρα ωριμάζουν. Αυτά δρουν ως κύτταρα μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος και καταστρέφουν τα άρρωστα κύτταρα. Να σημειωθεί για όσους δεν το γνωρίζουν ότι ο θύμος αδένας γερνάει ταχύτερα από άλλα όργανα. Σύμφωνα με τον Dixit, είναι ήδη 70% λιπαρός και δυσλειτουργικός στην ηλικία των 40 ετών. Ο θύμος αδένας είναι ένα εξειδικευμένο όργανο που «εκπαιδεύει» Τ κύτταρα, τα οποία αποτελούν μέρος του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ηλικιωμένοι, επίσης, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών.
Ο θύμος αδένας μπορεί να αναζωογονηθεί
Με τη βοήθεια της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν ότι ο θύμος αδένας σε αυτούς που έκαναν μια διατροφή βασισμένη σε λιγότερες θερμίδες ήταν λιγότερο λιπαρός και λειτουργούσε καλύτερα από ό, τι σε εκείνους που συνέχισαν να τρώνε κανονικά ό,τι συνήθιζαν να καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.
«Ο θύμος αδένας μπορεί να αναζωογονηθεί», λέει ο Dixit. Ωστόσο, αυτός και η ομάδα του δεν βρήκαν αλλαγές στον αδένα και οι γενετικές πληροφορίες στα Τ κύτταρα εκφράστηκαν πανομοιότυπα όπως και πριν από τη μελέτη.
Ταυτόχρονα, οι ερευνητές εξέτασαν το σωματικό λίπος των ατόμων που έτρωγαν κανονικά στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της περιόδου της μελέτης. Τα λιποκύτταρα περιέχουν επίσης ανοσοκύτταρα. Εάν ενεργοποιούνται ανεξέλεγκτα, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις διεργασίες. «Ανακαλύψαμε αξιοσημείωτες αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση του παχύσαρκου ιστού», δήλωσε ο Dixit.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ακετυλοϋδρολάση ή PLA2G7, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα μακροφάγα του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να κατανοήσουν τι προκαλεί αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση του PLA2G7 στους συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα, οι ερευνητές έκαναν την ίδια διαδικασία και σε ποντίκια. «Λιγότερο PLA2G7 δίνει στους αρουραίους παρόμοια οφέλη με τον περιορισμό θερμίδων στους ανθρώπους», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Olga Spadaro.
Ο θύμος αδένας των ποντικών παρέμεινε λειτουργικός περισσότερο ενώ δεν υπέστησαν φλεγμονή που σχετίζεται με την ηλικία. Έτσι, η πρωτεΐνη είναι η κινητήρια δύναμη για τη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας, τη μείωση της φλεγμονής και ενδεχομένως την παράταση μιας υγιούς ζωής. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ποια διατροφή είναι καλύτερη. Αλλά η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων έχει επίδραση στη βιολογία, η οποία θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή», λέει ο Dixit.