ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Οι ασκήσεις που μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όσο και η μετφορμίνη

Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness) και η γιόγκα έχουν την ίδια επίδραση  στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αυτή που έχουν τα φάρμακα για τον διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Διαβήτης τύπου 2: Οι ασκήσεις που μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όσο και η μετφορμίνη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια έκαναν ανασκόπηση δεκάδων μελετών που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι μελέτες περιελάμβαναν άτομα με διαβήτη τύπου 2 που εκτός από φαρμακευτική αγωγή, χρησιμοποιούσαν και τεχνικές ευεξίας για το μυαλό και το σώμα.

Τέτοιες είναι ο διαλογισμός, η γιόγκα, τεχνικές αναπνοής, καθώς και το Qigong (Τσιγκονγκ), μια πολεμική τέχνη που μοιάζει με το τάι τσι και βασίζεται σε αργές κινήσεις.

Οι ερευνητές συνέκριναν την κατάσταση της υγείας των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή την ομάδα με την υγεία όσων βασίζονταν αποκλειστικά στη φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουν το σάκχαρό τους για ένα διάστημα τριών μηνών.

Βρήκαν ότι όλες οι πρακτικές διαλογισμού μείωσαν το σάκχαρο κατά 0,8%, ενώ η γιόγκα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική, καθώς το μείωσε κατά 1%.

Το ποσοστό είναι συγκρίσιμο με τη μείωση που προκαλεί το πιο δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη, η μετφορμίνη, την οποία λαμβάνουν περίπου 14 εκατομμύρια Αμερικανοί και 850.000 Βρετανοί.

Η Δρ. Fatimata Sanogo από το Τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είπε: «Το πιο εκπληκτικό εύρημα ήταν το μέγεθος του οφέλους που παρέχουν αυτές οι πρακτικές».

«Περιμέναμε ότι θα υπήρχε ένα όφελος, αλλά όχι ότι θα ήταν τόσο μεγάλο», πρόσθεσε.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας.

Αν και κάποιοι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν το σάκχαρό τους με δίαιτα και άσκηση, περίπου 37 εκατομμύρια Αμερικανοί βασίζονται σε θεραπείες ινσουλίνης.

Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας, συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα και του διαλογισμού, είναι γνωστό ότι βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους, αλλά οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να ποσοτικοποιήσουν τα οφέλη μέχρι πρόσφατα.

Οι ερευνητές στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένες ασκήσεις μείωσαν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1c) -δείχνει το μέσο όρο των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους τελευταίους 2-3 μήνες- κατά 0,84%, κατά μέσο όρο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 28 δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές που δοκίμασαν διάφορες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα, του τσιγκόνγκ, του διαλογισμού και της μείωσης του στρες μέσω των ασκήσεων ενσυνειδότητας.

Το Qigong, μια πρακτική συντονισμούτης στάσης του σώματος με την κίνηση και το διαλογισμό, που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Κίνα, συνδέθηκε με μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 0,66%.

Η μείωση του στρες μέσω ασκήσεων ενσυνειδητότητας, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, προκάλεσαν μείωση κατά 0,48%.

Η γιόγκα ήταν η πρακτική που μελετήθηκε περισσότερο και βρέθηκε ότι είχε το μεγαλύτερο όφελος για τους διαβητικούς τύπου 2, μειώνοντας την αιμοσφαιρίνη A1c κατά περίπου 1%.

Αυτή η μείωση, σημειώνουν οι συγγραφείς, είναι συγκρίσιμη με τη μείωση κατά 1% που προκαλείται από τη λήψη μετφορμίνης, του πιο κοινού φαρμάκου για την διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη.

Οι άνθρωποι που έκαναν γιόγκα αρκετές φορές την εβδομάδα, είδαν την πιο απότομη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Η ανάλυση δείχνει ότι όταν οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας συνδυάζονται με συνταγογραφούμενα φάρμακα, διπλασιάζεται η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος και απώλεια των περιττών κιλών.

Περίπου 96 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι προδιαβητικοί, που σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να διαγνωστεί διαβήτης τύπου 2.

Τα άτομα με προδιαβήτη είναι ευάλωτα στον διαβήτη τύπου 2, καθώς και σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Η ενασχόληση με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν το μυαλό και το σώμα μπορούν να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Integrative and Complementary Medicine.