ΥΓΕΙΑ

Καρδιαγγειακή υγεία: Η ένταση της άσκησης που την προστατεύει

Η άσκηση είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Καρδιαγγειακή υγεία: Η ένταση της άσκησης που την προστατεύει

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η φυσική άσκηση ακόμα και μέτριας έντασης (30 λεπτά την ημέρα βάδιση, κηπουρική, δουλειές σπιτιού, χορός):

  • Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης
  • Περιορίζει το αίσθημα κατάθλιψης και άγχους
  • Βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, στη διατήρηση υγιούς μυοσκελετικού συστήματος και αρθρώσεων, στην αρμονική λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, όσο αυξάνεται η ένταση της άσκησης, τόσο μειώνεται η πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου.

Έρευνα σε 88.412 ενήλικες χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, με μέση ηλικία 62 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος επτά ετών, διαπίστωσε ότι η πιθανότητα διάγνωσης καρδιαγγειακής νόσου ήταν 14% μικρότερη, όταν η άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης αφορούσε το 20% του συνολικού χρόνου άσκησης, σε σχέση με το 10%.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα της άσκησης, αλλά επίσης η έντασή της, που είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Πάντι Ντέμπσεϊ των βρετανικών πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Λέστερ.

«Η αύξηση του συνολικού όγκου της σωματικής δραστηριότητας δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειώσει κανείς την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Η αύξηση της έντασής της είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική, ενώ αν αυξηθούν και τα δύο - η ποσότητα και η ένταση - θα είναι το ιδανικό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό για την υγεία της καρδιάς να αυξήσει κάποιος την ένταση των διαφόρων δραστηριοτήτων του, όπως είναι π.χ. η επιτάχυνση του βηματισμού στην καθημερινή διαδρομή έως τη στάση του λεωφορείου ή η ολοκλήρωση των εργασιών του νοικοκυριού πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.