ΥΓΕΙΑ

Γιατί το χειμώνα είμαστε πιο ευάλωτοι στον πόνο των αρθρώσεων

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις που προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις, γνωρίζουν ότι οι χειμερινοί μήνες είναι πιο δύσκολοι για τα γόνατα και τους αγκώνες τους.

Γιατί το χειμώνα είμαστε πιο ευάλωτοι στον πόνο των αρθρώσεων

Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών λοιμώξεων, φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η τενοντίτιδα ή σε γενικό τραυματισμό.

Συσχετίζεται ωστόσο συχνότερα με την αρθρίτιδα και ειδικά την οστεοαρθρίτιδα, στην οποία φθείρεται ο χόνδρος μεταξύ των οστών και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην οποία διογκώνονται οι ιστοί των αρθρώσεων.

Η Δρ. Shelby Johnson, ορθοπεδικός χειρουργός στην κλινική Mayo, τονίζει ότι οι άνθρωποι που ήδη υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις πιθανότατα θα δουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες.

«Βλέπουμε συχνά ανθρώπους με πόνο στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα να έχουν παροξύνσεις ή επιδείνωση του πόνου τους τον χειμώνα», εξηγεί.

Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, δεν έχουν προσδιοριστεί από τους ειδικούς, αλλά η Δρ. Johnson έχει μερικές θεωρίες.

Όταν ο καιρός είναι κρύος, το αίμα κυκλοφορεί περισσότερο στον κορμό του σώματος και λιγότερο στις αρθρώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται δυσκαμψία και πόνος των αρθρώσεων.

Όταν η ροή του αίματος είναι περιορισμένη στις νευρικές απολήξεις, το σώμα γίνεται επίσης πιο ευαίσθητο στον πόνο όταν κάνει κρύο.

Μελέτη του 2020 σε 117 πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα έδειξε ότι οι περισσότεροι ανέφεραν μεγαλύτερη ευαισθησία και πόνο στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σύγκριση με την άνοιξη.

Η συχνή έκθεση στο κρύο έχει συνδεθεί ακόμη και με την ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Σουηδική μελέτη του 2017 σε 5.000 εργάτες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν σε εξωτερικούς χώρους, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση.

H Δρ. Johnson συνιστά στα άτομα που γνωρίζουν ότι υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις, να αποφεύγουν το χειμώνα να συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση όλων των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, ακόμη και εκείνων που δεν συνδέονται με το κρύο.

Η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να είναι ένα σημαντικό εργαλείο αντιμετώπισης: «Πολλοί άνθρωποι με πόνο στις αρθρώσεις πιστεύουν ότι η χρήση των αρθρώσεων τους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους, αλλά η κίνηση κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας είναι σημαντική».

Πηγή: Mail Online